Vallomások irodalomról, olvasásról, életről – Perkátai Könyvklubbal az olvasásért –

Január 25-én harmadik alkalommal találkoztak a könyvbarátok.
A „Mi lett volna, ha?” egy igen népszerű kérdés, jöjjön elő az az irodalomban, a történelemben, vagy épp az egyes emberek saját életében. A könyv szereplője, belépve az Éjfél könyvtárba megtapasztalhatja, hogy miként is alakult volna az élete, ha egyes helyzetekben másképp dönt.
A fejlődésregényen kívül ajánlom az olvasóinknak azokat a könyveket, amelyeket a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából választottak a klub tagjai.
Számos írás jelenik meg minden évben a túlélők történeteiről.
A képeken látható memoárokból hallgattunk idézeteket Szarka Istvánné, Deák Terézia és Lászlóné Szabó Edit ajánlásával. Legközelebb 2024. február 29-én, 15 órakor várjuk az érdeklődőket a könyvtárba!
Éjfél könyvtár ID22-328149“Egy könyvtár – végtelenül sok élet
Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve.
Amikor az “Éjfél Könyvtárban” találja magát, esélyt kap arra, hogy rendbe hozzon mindent.
Az ott lévő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogyan alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi barátja segítségével nekiáll megkeresni a számára tökéletes életet.
A dolgok azonban nem mindig úgy alakulnak, ahogy arra számít, és a választásai hamarosan életveszélybe sodorják.
Mielőtt kifut az időből, választ kell találnia a legfontosabb kérdésre: hogyan tudná a lehető legjobban élni az életét?”döntés ID22-324181“Dr. Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor szülővárosából, Kassáról elhurcolták a családjával együtt Auschwitzba
Edith a nővérével együtt túlélte a borzalmakat. Évekkel a kiszabadulását követően egyetemre ment és pszichológusnak tanult, ma pedig többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segít.
A döntés egyszerre memoár és útmutató, melynek célja, hogy mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből. Dr. Eger műve reményt és lehetőséget ad mindazoknak, akik meg akarnak szabadulni a fájdalomtól és a szenvedéstől. Akár rossz házasság, mérgező család vagy gyűlölt munkahely börtönében sínylődnek, akár önmagukat korlátozó hiedelmek szögesdrótja tartja őket fogva a saját elméjükben, ez a könyv arra tanít, hogy a körülményektől függetlenül dönthetünk úgy, hogy az örömöt és a szabadságot választjuk.”Lilly ID250-54928“Lily Ebert holokauszt-túlélő. Amikor 1945-ben kiszabadult, egy amerikai zsidó katona adott neki egy bankót, amire azt írta: „Sok szerencsét, és sok boldogságot”.
Lily dédunokája, Dov a közösségi hálón akarta felkutatni a katonát és leszármazottait…
Lily annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. És most elérkezett az ideje.
Szívbe markoló, ahogy Magyarországról ír, a boldog gyermekkoráról, majd az auschwitzi tábor embertelen körülményeiről, és azokról az apró győzelmekről, amelyek erőt adtak neki.”Hajnali lázB1376812“A Hajnali láz az élet szerelmes regénye. Egy ​levélköteg 60 éven át várta, hogy a szekrény mélyéről előkerülve megmutassa, mit jelent az újrakezdés, a kitartás, az élni akarás és a határtalan szerelem.
„Szüleim, Miklós és Lili hat hónapon át, 1945 szeptemberétől 1946 februárjáig leveleztek, mielőtt Stockholmban összeházasodtak volna. Svédország, 1945. A huszonöt éves Miklós Bergen-Belsen koncentrációs táborából a svédországi Gotland szigetére szállítják a rehabilitációs kórházba…
Miklós hadat üzen a sorsnak, és levelet ír száztizenhét szintén Svédországban ápolt magyar lánynak azzal a céllal, hogy egyiküket feleségül veszi. Hamarosan rátalál az igazira…”