„Pentelei derűs cserepei” Kiss-Kovács Klári fazekasművész agyagcsodáinak kiállítása

A Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. szervezésében – június 17-én, 17 órakor megnyílt a Győry-kastélyban Kiss-Kovács Klári agyagcsodáinak tárlata.
A fazekasművész – elmondása szerint- az „otthona” Bicskén van, de az „itthona” Dunaújváros óvárosában. A családja dunapentelei származású. A pentelei gyermekkori emlékei becsesek számára. Felejthetetlenek maradnak a Duna-parti és a vidéki otthona körüli játékok.
A természet adta tevékenységek: a sározás, a kézimunkák örömöt jelentettek számára. Talán akkor még nem is sejtették, de a „fazekasság” már jelen volt az életében.
Az életpályánk elindulásakor talán nincsenek véletlenek…
Iskolai tanulmányai során jeles pedagógusok figyeltek fel a tehetségére.
Az általános iskolában Golubov Gábor kerámikus művész-pedagógus szakkörébe járt. Nagyon megkedvelte az agyagozást. Szívesen kreált és formált. A gimnáziumban Hammerl Ferenc alkotókörének tagja lett. A népszerű kerámiaszakkörben több száz diák fordult meg az évek során.
Majd Rononczi István, festő-és szobrászművész szárnyai alá került, akivel a mai napig tartja a kapcsolatot.
Budapesten szerezte meg a népi mesterségét, a fazekas oklevelét, valamint a népi játék-és kismesterségek oktatói képesítését. Horváth László volt a mestere, aki a mohácsi fazekas dinasztia leszármazottja.
A család támogatta abban, hogy a fazekas mesterségben kiteljesedhessen. Most már két évtizede, hogy a szakmája egyben a hobbija is.
Alkotásai egyedi stílust képviselnek: egyszerre szépek, játékosak és meglepők. A kézzel alkotott darabokból nincs két egyforma. A szépen kidolgozott „végtelen” formák mellett a díszítés is különleges. Törekszik az újszerű megoldásokra is, mint pl. a többfunkciós felhasználhatóságra.
Az őt körülvevő természet, a környezetének szépsége, emberi kapcsolatai harmóniában vannak az agyagcsodáival.
Klárival és az alkotásaival a Dunai Kincses Kert termelői és kézműves piacán is találkozhatunk. Munkáinak megrendelői közt nemcsak magánszemélyek, de önkormányzatok is vannak. Minden évben Kishantoson is van kiállítása, a madarak és fák napja alkalmából, de Kiss-Kovács Klári munkáit megtekinthették már az evangélikus templomban is.
A kiállítás – élettel, és hittel teli – színes kompozícióit nemcsak megcsodálhatjuk , de annak élményét emlékül, a szívünkbe is zárhatjuk.
Gratulálunk Kiss-Kovács Klárinak a gyönyörű alkotásaihoz! Kívánunk jó egészséget, további alkotókedvet és sok sikert!

A kiállítás július 17-ig tekinthető meg a kastély nyitva tartási idejében. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Lászlóné Szabó Edit
Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőDSCF2387DSCF2393DSCF2397DSCF2398DSCF2390