Múltidéző, szüreti hagyományokat bemutató kiállításra hívjuk az érdeklődőket!

A perkátai szőlőhegyen is termő, ősi magyar szőlőfajták zamatossá érésének idején született meg az őszi hagyományőrző tárlatunk, “Szüreti népszokások Perkátán” címmel.
?A szüret, a társadalmi élet fontos része. Rangos helyet foglalt el az ünnepi tradíciók körében, amelyet egy egész évi munka eredményével bizonyíthat a gazda.
A bőséges, jó minőségű szőlő a mai napig áldásnak számít.
A szőlőhegyek énekszótól visszhangoztak. A jó hangulat ma is jellemző, vidámsággal, énekkel telik a szüreti idő. Ennek kiváló példáját hallhattuk ?Horváth Dóra szép előadásában, aki mezőföldi aratódalokat és szüreti énekeket mutatott be.
A tárlat ízelítőt ad a szőlőtermesztés fontosságáról, valamint a szőlőműveléshez kapcsolódó népszokásokról. Kiemelt figyelmet szenteltünk a településünk helytörténetének vonatkozásában is.
Bemutatásra kerültek a szüret főbb műveleteihez szükséges régi munkaeszközök és fotódokumentumok, valamint az ismeretterjesztő irodalmi könyvajánlók.
A megnyitón megidéztük a régi szőlőhegy emlékét Mészáros Zsuzsanna írásából. Az egykori szép szüretek és szüreti felvonulások igaz meséje is elénk tárul az „Igaz mesék a gyermekkoromból” című könyve nyomán.
A szüreti munkaszokások hagyományának bemutatása nem lenne teljes a tárgyi emlékeink szemléltetése nélkül. A Perkátai Gyűjtemények – Technikatörténeti, és Helytörténeti Kiállításának tematikus eszközeit a társszervező, 42. Állomás Kulturális Egyesület biztosította, Rajcsányi László képviseletében.
A további tárgyi emlékeket, és fényképeket perkátai, illetve a településről elszármazottak bocsátották a tárlat rendelkezésére.
Köszönetet mondunk Horváth Árpádnak, Kohut Jánosnak, Kovács Lászlónak, Lampert Sándornak, László Norbertnek, Piros Lászlónak és Rajcsányi Lászlónak!
A régi fotók közreadásával segítette a kiállítás létrejöttét: Perkátai Időutazók Klubja, Baráth Valéria, Faragó Tibor, Horváth Hajnalka, Kasza Zsuzsanna, Kasztner Lászlóné, Pavlicsek Györgyné, Vadász Pálné, Virág Györgyné és Zám Judit.
Perkátán még az 1920-as évekből származó fotók is bizonyítják a több évtizedes tradíció meglétét.
A további kiállított fotók bizonyítékul szolgálnak arra, hogy napjainkban is törekednek a hagyományok megtartására.
A szüret még ma is olyan tevékenység, amit a családdal, barátokkal együtt jó végezni úgy, ahogy régen.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt! A kiállítás Szent Mihály havától, Mindszent haváig látogatható a kastély nyitvatartási idejében.

Lászlóné Szabó EditabDóri_n299722208_441187054473567_4331051080003104928_n(1)