Könyvajánló felnőtteknek

Jeffrey Archer: Clifton-krónika sorozat
Egy igen tartalmas, és közel egy évszázadot felölelő történetet ajánlanék az olvasók figyelmébe. A Clifton-Krónika egy vérbeli, pörgős családregény, amely az első világháborút követő évtizedektől kalauzolja végig az olvasókat a szereplők történetét bemutatva, de mégis oly módon, hogy az olvasó párhozamosan követheti végig nemcsak a többi szereplőt, de kitekintést nyer a világ történéseire is.
Ez a kötetsorozat a szó szoros értelmében a letehetetlen könyvek közé tartozik, mert az író példásan gondoskodik arról, hogy az olvasó amint végére ér az egyik könyvnek, szinte már le is veszi a polcról a másodikat.

Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti (Clifton-Krónika 1.)
1Az első kötet a félárva Harry Clifton életét és sorsát mutatja be. Az ő gyermek és ifjúkori éveit ismerhetjük meg. Harryt apja utáni vágya viszi a kikötőbe, hiszen a férfi itt dolgozott. A férfi eltűnése, halála körüli titok az, amit próbál megfejteni ő is, ahogyan anyja sem tud semmi pontosat. Erről csupán három ember tud biztosat…
Harry egyetlen barátja akkoriban az öreg Jack Tar kapitány, aki a kikötő melletti vasúti kocsiban éli napjait. Ő az, aki terelgeti, neveli, és jó hatást gyakorol Harry-re.
Harry az énekhangja miatt egyre nevesebb és nevesebb iskolákba jut, ahol összebarátkozik Giles Barringtonnal. A két fiú egy életre szóló barátságot köt egymással.
Giles apja, Hugo azonban nem nézi jó szemmel a fia és Harry közötti barátságot, és nem csak a fiú származása miatt. A Barrington családban is újabb és újabb sötét titkok derülnek ki, amelyek között a fő összekötő kapocs maga Harry.
Harry anyja, Maisie igazi anya, aki fia érdekében sok okos, vagy éppen kényszerű döntést hoz, de mint mindenkinek, neki is megvan a maga kis titka, amely ha kitudódna, mindent megváltoztatna.
A Clifton és a Barrington család közötti viszályt csak még jobban elmélyíti Giles húgának, Emmának szerelme Harry iránt.
Szokatlan, de mégis élvezetes volt olvasni a különböző szemszögekből bemutatott történetet, ugyan azt az eseményt miként élik meg a szereplők.
Kaland és szerelem, hatalomvágy egy lebilincselő történetben. Családi konfliktusok, barátságok, és sötét titkok. Zseniális módja egy nagy volumenű családi történet kezdetéhez.

Jeffrey Archer: Apám bűne (Clifton-Krónika 2.)
2Úgy érzem, szinte még meg sem száradta a tinta az előző kötet utolsó szaván, és máris hiányzott a folytatás.
A Clifton-Krónika 2. része, az Apám bűne ott veszi fel a történet fonalát, ahol az előző kötetben letette.
Az esküvői szertartáson tett megdöbbentő leleplezéssel Harry Clifton egész eddigi élete megkérdőjeleződik. Feldúltan hagyja ott a szertartás helyszínét, hogy minél kevesebb fájdalmat okozzon annak, akit a világon a legjobban szeret. Napokkal a második világháború kitörése előtt a megtört szívű fiatalember az egyetemet hátrahagyva beáll a Királyi Haditengerészethez, ám a hajóját elsüllyeszti egy német tengeralattjáró. A katasztrófát alig egy maroknyi ember éli túl: köztük Harry, aki alig remélt esélyt lát egy új életre, amellyel a szeretteit megkímélheti a további csapásoktól. Magára veszi egyik, tengerbe veszett társának nevét: Tom Bradshaw-ét. Az amerikai tiszt álarcát viselve érkezik meg a hajó New York kikötőjébe, csakhogy Bradshaw-t letartóztatják gyilkosság vádjával, amint amerikai földre lép. Az ügy a bíróságra kerül, a vádlott pedig egy amerikai börtönbe. Harry nem fedheti fel kilétét, hiszen azzal annak a nőnek ártana, akit a legjobban szeret a világon: Emma Barringtonnak.
Mindeközben Emma hajóra száll, hogy New Yorkba utazzon. Gyermekét hátrahagyva útnak indul, hogy átkeljen az óceánon, és bármit kész megtenni, hogy a célját elérje. Egyetlen dolog hajtja: meggyőződése, hogy szerelme nem halhatott meg. Szívében érzi, hogy a férfi, akitől a sors az oltár előtt kegyetlenül elszakította, még életben van. Aprócska bizonyítéka erre egy levél, amely több mint egy éve felbontatlanul áll, Harry anyjának, Maisie-nek címezve, és egy napló, amelyben Emma Harryre ismert.
A Barrington családban újabb titkok kerülnek napvilágra. Hugo Barrington elhagyta a családját az esküvői incidens után, és új életet kezdett, azonban édesapja halálhíre miatt visszatér Angliába, hogy örökségét, a hajógyárat átvegye. A Clifton család iránti gyűlölete és megvetése újabb viszályokat szít, és újabb titkokat temet el. Azonban egy váratlan és tragikus esemény újabb bonyodalmakat indít el, mely kihatással lesz mind a Clifton, mind pedig a Barrington családra.
Az Apám bűne tényleg egy letehetetlen folytatás Jeffrey Archer tollából. A szereplők történetének egyéni bemutatása ellenére nincs benn az olvasókban az az érzés, hogy külön történeteket olvasnának, mivel érződik az összefüggés a történetek között, és az olvasó átlátja a családok történetét és a világ helyzetét is.

Jeffrey Archer: Féltve őrzött titkok (Clifton-Krónika 3.)
3A harmadik kötet ugyan ott folytatódik, ahol az előző kötet története abbamaradt.
A második világháború vége Harry Clifton és Giles Barrington életébe nem a várva várt békét hozza el, hanem egy lehetetlen párharcot. A szavazás eredménye arról, hogy ki örökölje a Barrington-címet és a vele járó vagyont, döntetlen lett. A lordkancellár mindent megváltoztató szavazata örökre rányomja bélyegét mindkettejük életére.
Harry visszatér Amerikába, hogy a regényét népszerűsítse, s ez egyfajta ízelítőt ad az amerikai média működéséről a bestsellerek keletkezéséről. Ezzel egyidőben Emma azt a kislányt keresi, akit annak idején az apja irodájában találtak, a férfi halálának estéjén. Giles közben képviselőként a választásokra készül. Ám Sebastian, Harry és Emma fia lesz az, aki végül befolyásolhatja a nagybátyja sorsát.
Giles és Emma édesanyja, Elizabeth halála, és megváltozott végrendelete újabb bonyodalmakat szül.
Az immár felcseperedett Sebastian Cambridge-be készül, az egyetemre. Egy rejtélyes módon felbukkanó Rodin-szobor azonban más irányba fordíthatja az életét, és akár halálos veszélybe is sodorhatja a fiatalembert.
Egy örökségből kizárt feleség és egy múltbéli ellenség szövetségre lép. Amikor a problémák egy része ugyan megoldódni látszik, újabbak merülnek fel, Don Pedro Martinez személyében…
A történet harmadik kötete sem engedi szabadon az embert egy pillanatra sem. A szereplők történetét bemutató írásmód újból kitekintést nyújt a világ eseményeire is, miközben az olvasó látja a párhozamot a szereplők között.
Újabb titkok, viszályok, és régi ellenségek cselszövései. A harmadik kötet is remekül veszi fel ennek az izgalmas családtörténetnek a fonalát.

Jeffrey Archer: Gondold meg mit kívánsz! (Clifton-krónika 4.)
4A Clifton-krónika 4. részében a főszereplőket minden eddiginél több próbatétel elé állítja az élet. Harry és Emma Clifton két gyermekük miatt is aggódhatnak: fiuk, Sebastian a barátjával, Brunóval épp a Cambridge-i Egyetem felé tartanak, amikor előbukkan egy teherautó, és leszorítja őket, és balesetet szenvednek. A balesetet csak egyikük éli túl… Úgy tűnik, Cliftonék fogadott lányának, Jessicának az élete sem érhet révbe. A rendkívül tehetséges festő lány képeit nem sokkal a kiállítást követően összekaszabolják. Ráadásul épp az esküvője előtt bukkan fel Giles volt felesége, aki mindenáron tönkre akarja tenni a lány boldogságát. A Barrington Hajótársaság időközben luxus-óceánjáró építésébe kezd. Egy régi ellenség azonban bosszút esküszik, és semmitől sem riad vissza, hogy a vállalkozást meghiúsítsa. Olybá tűnik, tervét siker koronázza: a társaság a csőd szélére kerül, és az elnök, Ross Buchanan kénytelen lemondani. Posztjára többen is pályáznak, és az elnökválasztó gyűlésen mindössze egy szavazaton múlik a vállalat sorsa… Az óceánjáró is elindul első és egyben talán utolsó útjára…
Újabb remekbeszabott könyv került ki az író tollából. Amikor azt hittem, már-már kiismerek mindenkit, Jeffrey Archer gondoskodott róla, hogy koppanjon az állam. A családtörténet 4. része is tartogat még titkokat. De nem csak az új szereplőket ismerjük meg, hanem ahogy az idő telik, úgy vehetjük észre magunk is a szereplők jellevonásaiban a változást is. Jó szívvel, és bátran ajánlom mindenkinek az egész történetet.

Jeffrey Archer: Erősebb a kardnál (Clifton-krónika 5.)
5Elérkeztünk a családtörténet ötödik kötetéhez is. Bevallom, egy kicsit fellélegeztem az első pár oldal után, de a bonyodalmak még korántsem értek véget a Clifton család számára.
A sok szálon bonyolódó cselekményt színezik még a magánéleti szálak, Emma tárgyalása, tőzsdei tranzakciók a részvényekkel, és az igazgatósági ülések mondjuk visszatérő elemek, Ezek mögött is elképesztő spekulációk, cselszövések és intrikák vannak, még ha a pénznek nincs is szaga. Sebastian előmenetele, szerelme és jellemének megmutatkozása okoz még meglepetést, amire kapcsolata is rámehet.
Amin meglepődtem, (bár ez a kijelentés egy kissé sarkított, mert nem ez volt az egyetlen momentum) Alex Fisher őrnagy angol úriemberhez méltón tűnik el a történetből, bár ez a viselkedés egyáltalán nem volt rá jellemző eddig.
Sajnos egy kedves figurától is elbúcsúzhatunk, elég sokkoló körülmények között. Úgy is lehet gyilkolni, ha nem segít az ember. Képbe kerül egy törtető, bankár is, egyéb ármánykodókból nincs hiány.
Bár már az ötödik kötet, számomra még mindig letehetetlen olvasmány, mert Archer mesterien fordítja sarkon a dolgokat, amikor az olvasó épp kezd belenyugodni a történésekbe. Bár továbbra is látjuk a személyek életének kibontakozását, egyre többször érnek össze a szálak, és egyre több bonyodalmat okoznak a szereplők számára. Egy szó, mint száz, zseniális!

Jeffrey Archer: Ütött az óra (Clifton-krónika 6.)
6Jeffrey Archer nagyívű története a Clifton-Barrington családról a hatodik részéhez érkezett. Már az 1970-es években járunk, amikor a világpolitikai változások kezdtek felerősödni. Nem csak Angliában, de egész Európában is. Kifejezetten érdekes volt olvasni a nyugat és kelet viszonyairól, összefonódásokról, érdekekről. Kémek pedig mindenütt vannak.
Harry, az írótársa érdekében folytatott kampánya végül sikerrel zárul, de ennek ára van. Nem is kevés.
A többi szereplő élete is ad okot izgalmakra. Emma Barrington és a Lady Virginia újabb összecsapására ezúttal a bíróságon folytatódik. Az eredmény végig egyértelmű, de az igazság rögös úton jár. Sebastian banki előmenetel, a pénzvilág mocskos játszmái is adnak sok alkalmat a feszültségekre. Érdekes belelátni egy bank életébe. A szerelmi élete is hoz fordulatot Sebastian életére. Megismerkedik egy elbűvölően okos indiai lánnyal. Azonban a gazdag családi háttér és a vallási ellentétek, hagyományok a fiataloknak nem adnak esélyt a hosszabb boldogságra.
Szerencsére feltűnik egy újabb Jessica is, aki talpraesett lány Amerikából. A boldogság végre így megtalálja Sebastiant. Giles politikailag sikeres, de a magánélete döcög. Ez most megváltozni látszik.
A mellékszereplők is kivételesen jól megírtak, így akár az olvasó is örök kedvenceket szerezhet, vagy éppen várhatja a viszályt szító szereplők bukását is.
A sorozattól megszokott függő vég miatt pedig újra egy kérdés merül fel az olvasókban: „Melyik a következő rész?”

Jeffrey Archer: Egy igaz férfi (Clifton-krónika 7.)
7
A Clifton-krónika befejező kötete ott folytatódik, ahol az Ütött az óra véget ért. Karin és “mostohaapja”, Pengelly sorsa is megoldást nyer. Karin jellemfejlődése itt ér a tetőpontra, és válik igazi hőssé, méltó párjává Gilesnak. Az ő életük is rendeződik ezzel. Ahogyan valójában minden szereplő élete sínre kerül, révbe ér Sebastian is egy váratlan szerelem révén, de Jessica a lánya is okoz komoly és meglepő eseményeket, kockáztatva tehetségét és sikereit. Többek között köszönhető ez az ármánykodó Lady Virginiának is. Mondhatni az egyik fő mozgatóeleme lesz ennek a történetnek ármánykodásaival. Még egy házasság is sikerül neki, meglepő módon. Cselszövései és bosszúszomja ezúttal is váratlan fordulatokat hoz a történetbe. Igaz, a kierőszakolt apaság bizonyítást nyer, súlyos pénzeket fizet vissza, amit sikeresen összecsal ezúttal is. Terveiben a pénzéhes Mellors jó partner lesz, ha nem is önszántából. Ő még hoz váratlan fordulatot a cselekménybe.
Mindeközben fény derül arra is, mi történt anno a hajógyárban Harry apjával.
Archer újra remekül ábrázolja az angol arisztokrácia szokásait, gondolkodásmódját.
A szereplők élete révbe ért, karrierjük kiteljesedik.
Harry-ból sir Harry Clifton lesz, a királynő kitünteti a Buckingham-palotában, élete fő művének megírása válik fontossá, A mesterien bonyolított családregény lezárult.
Méltó lezárást kapott a Barrington család és a Clifton család összefonódott sorsa.
Teljes bizonyossággal állítom, hogy ez a könyvsorozat, amit az olvasó most a kezében tart, egy újabb kortárs klasszikussá vált. Miközben olvastam ezt a családtörténeti regényt, fantasztikus volt látni, hogy a szereplők miként nőnek fel a saját sorsukhoz. Érdekes volt egy ilyen nagy volumenű történetet olvasni. Megéri belekezdeni, mert tényleg fordulatokkal teli életutakat látunk. Bátran ajánlom Bárkinek!

A könyvajánlót írta: Viczkó Vilmos