Gobelin kiállítás megnyitója- 2018. július 25

A Perkátai ÁMK, valamint a Nagyközség Nyugdíjas Klubjának szervezésében,
2017 nyarán hagyományteremtő céllal nyitottuk meg a „Kezünk munkái” című tárlatunkat.
A „Négy évszak” sorozatban folytatódott a szép tárgyi kultúránk bemutatása.
Az első állomás Szent Mihály napján kezdődött az őszi tárlattal, majd bemutatásra került az „Advent havában” című kiállításunk.
A 3. állomásnál a helyi alkotók szép kézimunkáival köszöntöttük a tavaszt.
2018. július 25-én, Szent Anna előestéjén pedig elérkeztünk a nyári Gobelin kiállításunk megnyitójára.
Bilig Edit gyönyörű dallal köszöntötte a résztvevőket.
fdzajkdhn7 helyi, perkátai alkotó – Baráth Valéria, Bogó Ferencné, László Klaudia, Marczal Lászlóné, Németh Júlia, Pavlicsekné Zsákovics Katalin és Zám Jánosné tűvel festett kézimunkája került most kiállításra.
Gobelinjeik szépséget, részletgazdagságot, nyugalmat, az alkotás örömét, a lélek harmóniáját fejezik ki.
mindenki (2)Szabó Éva népi iparművész szavait idézve:
„Akiben megvan a kézimunkázó kedv, a szükséges technikai alapismeret, és tudatosan fejleszti ízlését, hamarosan szemet gyönyörködtető, valóban művészi alkotást mondhat magáénak.
A magunk készítette darabok olyan melegséget árasztanak otthonunkban, amilyet sosem érhetünk el a készen vásárolt tárgyakkal, bármilyen szépek is azok.”
Krúdy Gyula következőképpen vélekedik a kézimunkázásról:
„Sokat tudnék írni a női kézimunka okosságáról, megnyugtatásáról,sőt boldogságáról is, mert hiszen még ismertem azokat a magyar nőket, akik akkor is kézimunkáztak, ha nagyon szomorúak voltak, vagy ha nagyon boldogok voltak.”
jó-mindenki (2) A tárlat megnyitóján bemutattuk az alkotóinkat:
Pavlicsekné Zsákovics Katalin
1990-óta készít gobelineket.
A legelső képe a macskás kislány volt, amelyet Dorkának, a kis dédunokájának készített. A perkátai Kisboldogasszony templomot pedig Nándor unokájának hímezte karácsonyra, meglepetésként.
A kézimunkázás során a színek világa varázsolta el leginkább. A pasztellszín a kedvence, mert az megnyugtatja a lelket.
A hozzá közelebb álló témák a tájkép, a vízesés. Jelenleg egy szép tájképen dolgozik, amit szintén ajándéknak szán Anikó menyének.
Kati néni (2)Baráth Valéria
12 évvel ezelőtt a nagynénjétől tanult gobelinezni, amely aztán a kedvenc kézimunkája lett. Első képe egy játékmaci, ezen a képen tanulta az öltéstechnikát.
Eddig kb. 40 képet készített el különböző témákban. Nagyon szereti a tájképeket és a napraforgós képeket. Kedvence mindig az aktuális munkája.
A színek hangulata, összhatása motiváló számára. Jelenleg több képen is dolgozik.
Vali (3) Németh Júlia
Tizenéves kora óta hímez. 20 esztendeje már, hogy a gobelin a kedvenc kézimunkája lett. Mára kb. 25 db szép kézimunka született meg a kezében.
Az első darab egy sárközi hímzés volt. A tájképek és a csendéletek a kedvencei, jelenleg egy tájképen dolgozik.
Juli (2) J Bogó Ferencné
Éva néni immár 20 éve foglalkozik gobelinnel. 43 darab képpel büszkélkedhet, ezek közül több is a családtagok lakását díszítik. A kedvenc képei közé tartozik egy ovális keretbe foglalt napraforgó. A tájképek hímzése áll hozzá a legközelebb.Éva néni (2)Marczal Lászlóné
Mindig nagyon szeretett kézimunkázni (hímezni, horgolni, kötni, varrni). Miután nyugdíjba ment több ideje jutott ezekre a tevékenységekre.
Nagyon megtetszettek neki egy ismerősének a gobelinjei, és ekkor döntött úgy, hogy ő is kipróbálja. 8 db-ot készített el (6 tájkép és 2 db csendélet).
A pipacsos csendélet a kedvence.
A kép kiválasztása során a sablon színösszeállítása volt a meghatározó számára.
Az utóbbi időben már nem készít új képeket.
Zsuzsa (2)László Klaudia
Kb. 2000 óta készít gobelineket. A legelső munkája egy körtét ábrázoló csendélet volt. Mindig is tetszettek számára a kézzel készített alkotások, ez motiválta leginkább, hogy elsajátítsa ezt a különleges technikát. Összesen eddig 17 képet készített el. Kedves számára a Cigánylány hegedűvel. Örömmel készít tájképeket is. A mintát, a téma kiválasztását meghatározza az első benyomás. Szinte magával ragadja az, ami legelőször megtetszik neki. Mindig próbál olyan témából választani, ami még nincs. Amint befejez egy képet, kezdi a másikat. Jelenleg pedig egy tájképet hímez.
klaudia (2)KlZám Jánosné
20-25 éve próbálta meg először a gobelin technikát.
Négy kis faliképet készített el, kettőt az unokáknak ajándékozott, kettőt pedig a kiállításon láthatunk. Ezek közül a Bambi a kedvence. Tervek közt szerepel, hogy szeretne ismét foglalkozni e szép technikával.
Zám Jánosné (3)
IMG_20180725_170319Minden kiállítónak kívánok jó egészséget, alkotókedvet, és további sok szép, szemet gyönyörködtető kézimunkát!
A vendégeinknek köszönöm, hogy a jelenlétükkel és figyelmükkel megtisztelték a megnyitót!
Kérem, hogy vigyék hírét ennek a szép kiállításnak, amely megtekinthető a Győry-kastély nyitva tartási idejében, Szent Anna napjától Kisboldogasszony napjáig!

Lászlóné Szabó Edit