Bagolyfigurák a Győry-kastélyban

Az őszi könyvtári napok, valamint a közeledő népmese napjához kapcsolódóan, 2017. szeptember 9-én megnyitottuk a Győry-kastélyban, Farkasné Dőry Magdolna magángyűjteményének kiállítását.

„A bagolygyűjtés számomra egy jó játék.
Egyfajta örömforrás, amely számtalan élményt jelent, és amely számos emberi kapcsolatot hozott magával. Kapni jó, de adni még jobb.
Ezzel a kiállítással is szeretném megosztani ezt az ,,őrületet”
a kedves látogatókkal, ……….. „
(F. Dőry Magdolna )

A Székesfehérvárról érkezett, közel ezer bagolyfigura gazdájának nemcsak a gyűjtőszenvedélye, de az irodalom, legfőképpen a versek iránti rajongása is ismert. A Városi Képtár teremőreként ment nyugdíjba.
Az elmúlt évtizedekben komoly sikereket ért el az amatőr versmondók táborában: számos versenyen szerepelt, egy alkalommal pedig elnyerte a Magyar Versmondók Egyesülete által adományozott Radnóti-díjat is. Ő volt Székesfehérváron Faludy György hivatalos versmondója.
A bagolygyűjtés szinte észrevétlenül lett az élete része.
Az első baglyokat 1994-ben szerezte, amikor kiárusították a híres műgyűjtő, Deák Dénes hagyatékának egy részét. Akkor vett közülük egy csodaszép rézbaglyot és a két kis toll baglyocskát.
Előbb csak figyelte, hogy merre lehet bagolyfigurákat találni, később már egyre többször kapott ajándékba családjától, barátaitól, ismerőseitől bagolyfigurát.

2007 áprilisában egy kamara-kiállítás keretében száz baglyot mutatott be a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A kiállítás sikere felerősítette benne a gyűjtőszenvedélyt. A tucat baglyok mellett ő is büszkélkedhetett olyan egyedi darabokkal, amik csak neki készültek, de általa készített baglyok is fellelhetők a gyűjteményben.
A különböző méretű, sokféle bagolyfigurák között előfordulnak kagylóból, csipkéből, üvegből, porcelánból, méhviaszból és fémből készültek is.
A tematikusan elrendezett gyűjteményben a sokszínű figura-világ, valamint a dísztárgyak mellett megtalálhatók a bagolymotívumot idéző háztartási és konyhai kiegészítők is.

Fejér megyében 2017-től szinte minden évben népszerűek voltak az egyéni kiállításai, amelyeket könyvtárakban, művelődési házban, faluházban, iskolában egyaránt megrendeztek.
A hazai bagolygyűjtők közös kiállításai során viszont bemutatásra került a gyűjteménye nagyobb városokban is, mint pl. Győrben, Kecskeméten, Gyöngyösön és Gyömrőn is.

A tárgyak mellé idővel, baglyokkal kapcsolatos irodalom is került.
Versmondóként is felkeltette Magdolna érdeklődését a bagoly, gyűjtötte, és rendszerezte a hozzá kapcsolódó különböző szimbólumokat, mítoszokat, irodalmi utalásokat.
Közel 300 verset, mesét, történetet és érdekességet sikerült összegyűjtenie a baglyok életéről. 2009-ben Adorján Viktor rendező sajátságos szerkesztésében mutatta be e különleges madarat önálló műsor keretében.

Magdolna irodalmi összeállítását, „A Bagoly” címmel nálunk, Perkátán is hallhatja a közönség szeptember 19-én. Kora délután a gyerekeket, később pedig a felnőtteket várjuk szeretettel.

A kiállítás megtekinthető a kastély nyitva tartásához igazodva, szeptember 23-ig. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Lászlóné Szabó Edit
kezdet A kiállítás megnyitója
Játszani jó! Játszani jó!
Ha eljön a karácsony... Ha eljön a a karácsony…
Ahol ketten, hárman összegyűlnek... Ahol ketten-hárman összegyűlnek…
Szív küldi ... Szív küldi
A konyhában vagyok A konyhában vagyok
Ékszerek, kiegészítők, egyebek Ékszerek, kiegészítők és egyebek
Légy kreatív! Légy kreatív!
Baglyok üvegből, fából és képkeretben Baglyok üvegből, fából és képkeretben
zárás A Zorica Tánccsoport Ercsiből