A Magyar Kultúra Napjára emlékeztünk Perkátán!

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. 1989-ben született meg az a törvény, amely először mondta ki, hogy Kölcsey Ferenc Himnusza a magyar nemzet szimbóluma, s ettől az időtől fogva január 22-e a Magyar Kultúra Napja.
Ezen a napon az ország számos településén, kulturális és nevelési intézményeiben is megemlékeznek Kölcseyről, a Himnuszról, és a magyar kultúráról.
Perkátán is megemlékeztünk a jeles napról. Az eseménynek 2022. január 20-án, a Győry-kastély adott otthont. Baráth Valéria, a Perkátai ÁMK munkatársa köszöntötte a vendégeket.
A Perkátai ÁMK felkérésére, az Ercsiből érkezett Felvonási Tünetek Színházi Műhely előadói, Murzsa Kata és Murzsa Renáta magyar ballada és népdal összeállítással készültek.
A ” Menyecske, menyecske” című egy órás műsor magában foglalta az archaikus, szomorú balladákat, és a modernnek mondott vígballadákat. Képet kaptunk a századokon átívelő, lelket tápláló történetek fájdalmas és kacagtató világáról. A magyar népdalok egységgé formálták az olykor súlyos, másszor könnyed mondanivalót.
A színészek előadásmódja, – amely katartikus élményként hatott, – hűen tükrözte a népballadák drámaiságát és nyelvi gazdagságát.
A népköltészet remekeit csokorba foglaló műsor méltó megemlékezés volt a magyar kultúra napja alkalmából.
Gratulálunk az előadóknak, és köszönjük a kiváló szereplést! Továbbá köszönjük a közönségnek, hogy a jelenlétükkel és figyelmükkel megtisztelték az ünnepet!

Lászlóné Szabó Edit

II. és a Nyitókép  DSCF3127 (2)I. DSCF3128 (3)III. DSCF3125 (3)