Mesekönyv ajánló gyerekeknek!

Mesék Mátyás királyról1. Mesék Mátyás Királyról
Mátyás az igazságos!- tartja a mondás. Mátyás királyról rengeteg történet és legenda született. Bölcs és igazságos uralkodóként tartották számon, a jókat bátorította, a rosszakat pedig megbüntette. A király álruhába bújva figyelte a népe sorsát. Ezek a mesék és legendák visszarepítik a nemcsak a gyerekeket, de még a felnőtteket is abba az időbe, amikor Mátyás király élt. A mesekönyvet még a felnőttek is szeretik olvasni, hiszen van bennük bőségesen humor és tanulság is. A mesét még színesebbé teszik a vidám és karakteres rajzok.
Móricz Zsigmond Állatmesék2. Móricz Zsigmond: Állatmesék
Ebben a mesekönyvben számos olyan mese van, ami telis-tele van jól ismert állattörténetekkel. A mesekönyv kívül-belül színes, amelyből sok kedves kis mesét lehet megismerni. Például a „A török és a tehenek”. Móricz Zsigmond szókincse. és szófordulatai humorosak, a népnyelvből merít játékos rímeket. Csupa olyan mese található a könyvben ami elkalandozza a gyerekeket az állatvilágba. A mesékből kiderül még az is, hogy két teljesen más fajta állat hogyan viselkedik egymással.Mesebirodalom 60 év legszebb magyar meséi3. Mesebirodalom: Hatvan év legszebb magyar meséi
A mesék birodalma időtlen és örök. Hatvan év úgy elrepül, akár egy pillanat. Királyfiak és rongyos pásztorfiúk vívnak a sárkánnyal a gyönyörű királylányért, gonosz banyák varázsolják el a szépséges leányzókat, tündérek és aranyhalak teljesítik a szegény ember három kívánságát. Az idő múlását csak a mesék változása jelzi: lakótelepre költöznek a varázslók, megszólalnak a lyukas zoknik, nyulak kebelezik be a rókát és a farkast. A mesekönyvet sok szép színes kép teszi még élvezetesebbé. A kortárs költök alkotásaiból is olvashatunk humorosabbnál humorosabb könyvet.Benedekj Elek-Ezüst mesekönyv4. Benedek Elek: Ezüst mesekönyv:
Benedek Elek hihetetlenül gazdag és színes világirodalmi válogatása nagy örömet nyújthat a XXI. századi gyermekeknek is. A mesekönyv gyűjteménye – a klasszikus Grimm-meséktől és az angol mondáktól kezdve, az Ezeregyéjszaka és a Pancsatranta klasszikus történetein át, az orosz, a zsidó, a székely, a japán és még rengeteg más népmeséig terjedően- jellegzetes Benedek Elek-i fordulatokkal, ékes-szép nyelvezettel van előadva.Benedek Elek meséi5. Benedek Elek meséi:
A magyar irodalom nagy mesemondója Benedek Elek. Meséi a legkisebbek számára is felejthetetlen élményt nyújtanak. Elek apó ízes nyelvezetű meséi – a csodaszarvas-mondától kezdve a magyar királyok legendáin át a szabadságharcig – felelevenítik a magyar történelem legismertebb alakjait.
Benedek Elek népszerű meséi többek között pl.: „Az aranyszőrű bárány” és „A Királykisasszony cipője”.A legszebb magyar népmesék6. Magyar népmesék:
Ez a mesekönyv a magyar népmesék gyöngyszemeit tartalmazza. Benne megtalálható a jól ismert „A kismalac és a farkasok”, „Az öreg halász és a nagyravágyó felesége”, a „Kacor király”, „ A kis gömböc”, „A két bors ökröcske”. Ezenkívül még több mint harminc mese várja hogy elolvasásra kerüljön. Művészi értékű, színes illusztrációk gazdagítják a kicsik képzeletvilágát, megelevenítik a mesehősöket, s hangulatukkal pedig elvarázsolják magukat a meseolvasót is.Arany László- Szép magyar népmesék7. Arany László: Szép magyar népmesék:
A mostani kicsinyek mesevilága is elképzelhetetlen Arany László örök szépségű meséi nélkül. „A kis gömböc”, „Fehérlófia”, „Dongó meg Mohácsi”, „A kis kakas gyémánt fél krajcárja”, „Babszem Jankó”: megannyi jó ismerőse felnőttnek, gyereknek. Ebben a kötetben találunk még számos, szép, ritkán hallható mesét is. A gazdagon, színesen illusztrált mesekönyv értékes kötettel gazdagítja a kis olvasók könyvtárát, és felújuló, friss örömet szerez a felnőtteknek is.Gazdag Erzsi-MeseboltGazdag Erzsi-Mézcsorgató8. Gazdag Erzsi: Mesebolt, Mézcsorgató
Gyere be és válogass a “Meseboltban”! Megtalálod a kedvenceidet, A kis kakas rézgarasát, a Vidám vásárt, a Csigabiga nénét és a többit, de találkozunk törpékkel szóló mesékkel is. Gazdag Erzsi könyveit leginkább az óvodásoknak ajánljuk. K. Lukáts Kató rajzai nyomán megelevenedik az erdő, a lagzi, a tündérek hada, sőt még a hóember is.
Nincs olyan óvodás, aki ne ismerne néhányat Gazdag Erzsi vidám versiből, meséiből. A költeményekben rigó füttyög, fecske csivitel, cinke énekel. A pacsirta trillázik, szarka, csörög, és páva rikolt. Az égig érő palotáról vagy a láthatatlan vízipipáról szóló történet édes álomba ringatja a mesét hallgató kisgyermeket. A kötetet színes, művészi rajzai díszítik.Varga Katalin-Gőgös Gúnár Gedeon9. Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon
A bravúros írói teljesítménnyel létrehozott Gőgög Gúnár Gedeon című kötetünk szülők és kisiskolások nemzedékei ismerték meg. A benne található meséket és verseket már azok az első osztályosok is önállóan olvashassák, akik még nem ismerik az egész ábécét. A kötetet K. Lukáts Kató eredeti, színes rajzai díszítik. A könyvben megismerkedhetünk, hogy hogyan is viszonyulnak a szárnyas háziállatok egy új kis fehér szőrű jövevényhez, aki nem más mint egy kiskutyus. Nem csak erről olvashatunk, hanem megannyi állatbarátságról és barátok elárulásáról is.A csillagszemű juhász10. A csillagszemű juhász
„Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren innét volt egy meseíró, Benedek Elek, a magyar meseirodalom nagy krónikása, akinek tengernyi meséjéből merítettünk mi is egy gyönyörűséges szeletet a gyerekek – és minden olvasónk örömére.” Ez a mese nagyon népszerű a kisebb korosztály körében, Benedek Elek más mese gyűjteményes könyvében/könyveiben is szerepel.

(A könyvek ajánlóját összeállította: Pavlicsek Jázmin Zsanna)