ÜNNEPI KÖNYVHÉT- Berényi Anna, Kapa Mátyás, Petrőczi Éva, Lohonyai Dóra, Sólyom Anna, Pap Éva és Bakóczy Sára írók könyveinek ajánlásával.

Berényi Anna (1969): Richter
Richter Gedeon regényes életrajza352410998_2144328385907865_9219650157847083209_n

Amikor a valóság írja a regényt… Richter Gedeon egész életében csak épített, mindig a jobbításra és a tökéletesre törekedve. Soha nem adta fel a mások által reménytelennek ítélt terveit, és mindig bízott a jövőben. És hitt az emberi értelemben… Elbűvölő és szívfacsaró történet egy tehetséges ifjúról, aki képes volt megküzdeni a világgal, hogy megvalósítsa az álmait – s létrehozta a magyar gyógyszeripar bölcsőjét, a még életében világhírűvé lett Richter-gyárat. Berényi Anna gyermekkorától a haláláig kíséri Richter Gedeon izgalmas életét, feleségéhez fűződő örökkévaló szerelmét, családi és szakmai küzdelmeit, sikereit és kudarcait, a gyógyszermágnás nagyúri világát és a megalázott pária tragédiáját. A lebilincselő életrajzi regény lapjain egy grandiózus sors bontakozik ki, miközben a háttérben a Monarchia „boldog békeideje” után a világégések, a Tanácsköztársaság, a csonka ország vívódása zajlik – melyet végül a holokauszt torzít rémálomszerű valósággá.
Forrás:
https://book24.hu/konyv/eletrajz/richter/352321692_2144328482574522_2648524335270700664_nKapa Mátyás (1975): Harangszótól harangszóig (Kőszeg regénye)

Az Úr 1532. esztendejében a fényes tekintetű és győzhetetlen Szulejmán vezetésével hatalmas török had indul meg nyugat felé – Magyarországon keresztül. Ez idő tájt két király uralkodik Magyarhonban, Habsburg Ferdinánd és Szapolyai János hívei egymás ellen acsarkodnak, így az országnak esélye sincs a hatékony védekezésre. A sors kifürkészhetetlen szeszélye azonban egy fallal körülvett csöppnyi várost vet a pogány fergeteg útjába, a védők élén egy kiváló hadvezérrel, Jurisics Miklóssal. De mire juthat negyvenhat katona, no meg néhány száz felfegyverzett polgár és paraszt a roppant túlerővel szemben? Milyen titkot rejt Kőszeg és környéke, amely más irányba terelheti a történelmet? Vajon Leónidasz spártai király és háromszáz harcosának sorsára jutnak a pogány áradattal dacoló hősök? Aki ismeri Kőszeg ostromának történetét, a legfontosabb kérdésre tudhatja a választ. De a végkifejletig rejtélyek, kalandok, romantika, hűség és árulás kuszálják a szálakat…
A nagy sikerű, a 2018. évi Aranykönyv szavazáson a legjobb öt szépirodalmi mű közé beválasztott regény második, bővített kiadása változatlan formában tartalmazza a török hadjárat előzményeit, ugyanakkor a korábbiaknál részletesebben mutatja be magát az ostromot és a történet főbb szereplőit.
Forrás:
https://bookline.hu/product/home.action…352425654_2144328705907833_4919897311420965069_n
Petrőczi Éva (eredeti neve: Ludwig Éva, 1951):
Ida és Gyula – Dédszüleim története
Egy igaz szerelmi kortörténet a XIX. századból.

“Nem mögöttünk, a talpunk alatt van a múlt, fel kell fedeznünk, mint valamikor a régi utazók az ismeretlen szigeteket. Petrőczi Éva anyai dédszüleinek valós dokumentumokra épülő, egyszerre regényes és kortörténeti pontosságú életrajza, kettős portréja ehhez a múltfeltáráshoz nyújt segítséget. Ebből a fordulatokban gazdag, érdekes könyvből igaz mesét kapunk arról, hogyan valósult meg a teljes szerelmi, házastársi harmónia egy szegedi zsidó leány és egy Arad megyei katolikus fiatalember között.
A regény minden olvasójának igazi elmélyülést kívánok; ezt a gazdag képanyag is segíti. Prof. Dr. Szigeti Jenő, művelődéstörténész, teológus.”

„Két népes család – a szerző anyai ági felmenői – világába vezeti el az olvasókat e dokumentumregény. A történet hátterében feltűnik Lőw Immánuel, a világhírű szegedi rabbi alakja is. A mű 1879–1941 között zajló fejezetei nyilvánvalóvá teszik számunkra a Gondviselés állandó jelenlétét a különböző generációk életében. Kedves olvasmánya lesz ez a komoly érzelmi és erkölcsi értékeket képviselő könyv mindazoknak, akiket megérint egy „rendhagyó”, de holtig tartó szerelem krónikája.”
Dr. Tokics Imre, tanszékvezető főiskolai tanár, a Vallás és kultúra című tv-sorozat műsorvezetője.”

Forrás: HTTPS://WWW.KATICAKONYV.HU/IDA-ES-GYULA 352363513_2144329239241113_4861269206187706969_n“Lohonyai Dóra vagyok, elsősorban ember, aztán anya, autizmus aktivista, író, üzletasszony, sorsnavigátor
Az életem gyökeresen megváltozott a gyermekeimnek köszönhetően. Háromból az első kettő autista. A fiam enyhén értelmi fogyatékos és Tourette-szindrómás. Mindketten figyelemzavarosak. A harmadik gyermekem hagyományos fejlődésű, de kicsit sem átlagos. Egyedül nevelem őket.
Első könyvemet róluk és értük írtam. Célom, hogy minél többen megismerjék és elfogadják az autizmust, mely immár minden 100. embert érint.
2018 őszén nekivágtam gyermekeimmel Dél-Indiának, mert egy ottani guru azt ígérte, tud nekünk segíteni: nem elmulasztja a gyógyíthatatlant, hanem megváltoztatja a karmánkat.”
Forrás: https://lohonyaidora.hu/rolam/

Karmaváltás
Fél év Indiában egyedül, három gyerekkel és az autizmussal
Hogyan lehet anyaként gyermekeink gyógyíthatatlan állapotát elfogadni, mégis mindent elkövetni a megoldásáért? Hogyan lehet a komfortzónánkból könnyedén kilépni egy ismeretlen, jobb jövő ígéretéért? Mik az igaz hit és remény dimenziói egy olyan világban, ahol egyedül vagyunk a megoldhatatlan nehézségeinkkel? Hogyan lehet minden helyzetből a legtöbbet kihozni, bármi legyen is az, és a kilátástalan helyzetek ellenére is az élet napos oldalán maradni? Erről, a bátorságról és indiai életükről szól ez a személyes történet. A mindenre elszánt anya három gyerekével egyedül nekivágott az ismeretlennek: egy korábban fehér embereket nem fogadó, jó hírű dél-indiai guruhoz utazott, aki azt ígérte, karmaváltással mulasztja el a gyógyíthatatlant, két gyermeke autizmusát, értelmi fogyatékosságát, Tourette-szindrómáját és figyelemzavarát. Sokaknak erőt, reményt és inspirációt adó, hol megnevettető, hol megríkató, mélyen őszinte történet ez, melyből nemcsak az autizmussal való mindennapos együttélés nehézségeibe pillanthatunk be humorral, hanem a dél-indiai életbe is. A színes-szagos India szinte életre kel a történetet olvasván, és megtudhatjuk, milyen nőként egyedül egy teljesen más, számunkra egzotikus világban helytállni.

Forrás: https://moly.hu/konyvek/lohonyai-dora-karmavaltas352298037_2144329352574435_8831956709038652388_nSólyom Anna filozófus és író
A Macskabár (Neko Café) az első regénye, amely több mint 12 nyelven jelent meg.

Nagore élete viszontagságosan alakul: szakított a barátjával, otthagyta a munkahelyét, és jó tíz év után visszaköltözött Barcelonába. Mivel nem tudja fizetni az albérletét, kis híján utcára kerül. Ekkor egy régi barát különleges munkahelyet ajánl neki: felszolgálót keresnek a Macskabárba, ahol délutánonként hét cica keresi gazdáját a betérő vendégek közt. Nagore egy kellemetlen gyerekkori élmény miatt retteg a macskáktól – helyzete azonban reménytelen, így végül egyhónapos próbamunkára szerződik.
Idővel a káosznak tűnő szituáció apránként meghatározó élménnyé alakul át: a Macskabár hét macskamestere a lány kezébe adja a boldogság művészetének kulcsait. A négylábúaktól tanult képességek – többek közt a derű, a koncentráció, az alkalmazkodás – sorsfordító hatást gyakorolnak Nagore életére.
Forrás:
https://www.lira.hu/…/macskabar-nincs-szukseg-het…351754978_2144329815907722_1418690702548373156_nPap Éva (1969)
2020-ban jelent meg első nagysikerű történelmi romantikus könyve az És újra felkel a nap, amely egy különös szerelmi háromszög történetét meséli el. A regényt 2021-ben egy újabb jugoszláv vonatkozású történet, a Mielőtt lemegy a nap követte.
2022-ben a szerző zsánert vált és megjelenik a Megbocsátás, amely mai kérdést boncolgat. Egy házasságot, ami egy félrelépéstől megingott, vajon meg lehet-e menteni?

És újra felkel a nap:
Szabadka, 1933
Eszti erős, fiatal nő, aki a hátán cipeli a házassága és a nevelőapjától átvett vendéglő terheit. Tervei
vannak, gyerekeket szeretne, azonban egy nap férje, Stevan vadászbalesete szertefosztja álmait, ellehetetleníti a házaséletüket.
A házasságuk meginog, ők mégis ígéretet tesznek, hogy történjék bármi, soha nem hagyják el egymást. Eszti gyengédségre vágyik, és idővel férje legjobb barátjával, a tehetős és nőtlen Martinnal egymásba szeretnek. Stevan hallgat, egyszerűen tudomásul veszi ezt a szerelmet.
A nő kétségek közt őrlődik: szabad-e, lehetséges-e két férfit szeretni? Idővel elbizonytalanodik, hogy a férjének tett ígéretét képes lesz-e megtartani. A két férfi egy baráti összejövetelen titkos megállapodást köt, amelyet Martin Esztinek csak évekkel később fed fel.
Időközben a második világháború sötét fellegei beárnyékolják az életüket, és 1944 végén Martin érthetetlen okból szakít az asszonnyal…
Az államosítás során Eszti bajba kerül. Vajon ki lesz az, aki segít rajta? Amikor válaszút elé kerül, vajon a családot vagy a szerelmet választja?
Pap Éva első regényét az egymásnak tett ígéretekről, szeretetről, örök szerelemről már a megjelenése előtt több ezren várják.
Forrás: https://alomgyar.hu/konyv/pap-eva-es-ujra-felkel-a-nap…352378199_2144330029241034_3146469878491206089_nBakóczy Sára
(Eredeti neve: Fancsali Judit, 1979)
Kedvenc történelmi témája: XVI. század, XIX. század.
CRESCENCE
Széchenyi menyasszonya

Mindazok számára, akik nem egy történelmi korszak elmélyült kutatói, az adott időszak kiemelkedő alakjai gyakran csak a tankönyvekből, tetteik jelentőségén keresztül megismert, nem teljesen emberi léptékű személyiségek.
Így van ez Széchenyi István, a „legnagyobb magyar” esetében is: a Magyar Tudományos Akadémia megalapítója, a Lánchíd megálmodója, a magyar nemzettudat megújítója többségünknek egy emberfeletti történelmi alak.
Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy legnagyobb nemzeti hőseink is csak emberek voltak a maguk gyarlóságaival, vágyaival, botlásaival és hétköznapi életével. Bakóczy Sára legújabb regénye Seilern-Aspang Crescence grófnő életének egy meghatározó szakaszán keresztül mutatja be második férjének, Széchenyi Istvánnak az emberi, esendő oldalát is.
A szerző remek ízléssel és arányérzékkel, kiterjedt kutatások alapján tárja olvasói elé a XIX. század első évtizedeinek bécsi, pozsonyi és pest-budai életét a császári udvartól kezdve a magyar vármegyei nemesség kúriáiig. Főszereplői, Crescence és Széchenyi István hús-vér alakokként, szenvedélyeikkel és szenvedéseikkel kerülnek ábrázolásra.
Forrás: https://www.goldbook.hu/konyv/crescence-ekonyv/352673116_2144330135907690_6385871704215358144_nLILIOM ÉS KEHELY

„Vannak bűnök, amelyek nem bocsáttatnak meg”
Ezerötszázötvennégy. A három részre szakadt ország keleti határvidékén Debrecen kénytelen egyszerre keresni a Habsburg Császárság, az Erdélyi Fejedelemség és a Török Birodalom kegyeit. Gazdag polgárai háromfelé adóznak, túlélésük érdekében három urat próbálnak meggyőzni hűségükről. Hol Erdély oltalmát kérik a Habsburgokkal szemben, hol a Habsburgokét a török ellen – és mindennek meg kell fizetniük az árát.
A rövid, dúlásmentes békeévekben azonban a város lakóit hétköznapi események tartják izgalomban: Duskás Ferenc, az egyik leggazdagabb fiatal kereskedő vízimalmot készül építeni a város határában, Ötvös Ambrus nem mástól, mint Oláh Miklós esztergomi érsektől kapott megrendelést egy értékes kehelyre, a város földesura, Török János fiatal feleséget vett magához, a besztercebányai rézbányászat jogának új tulajdonosa debreceni kötődésű, és felcsillan a lehetőség, hogy a töröknek szállított rézen vagyonokat keressenek az élelmes kalmárok.
A világtörténelmi és a hétköznapi események hátterében pedig egyéni emberi sorsok, tragédiák és örömök rejlenek, amelyekről megélőiken kívül sokszor nem is tud más. Érdekházasságok, reménytelen szerelmek, elvesztett vagyonok, kettétört életek és váratlan felemelkedések eseményei szövődnek egybe egy család, egy város, egy nemzet történetévé.
Bakóczy Sára legújabb regénye nem közvetlen folytatása a nagy sikerű A város és a rózsának, de ugyanolyan kiterjedt kutatásokra alapozott, könnyed hangvétellel megírt, fordulatokban gazdag mű. Férfi- és női hősei révén átfogó képet fest a reformáció magyarországi terjedéséről, az erdélyi udvar életéről és a török hódoltsági területek mindennapjairól.
Forrás: https://www.goldbook.hu/ 352323545_2144330229241014_1883779108366735589_n A VÁROS ÉS A RÓZSA
Debreceni széphistória

Ezerötszáznegyvennyolc, Magyar Királyság.
Buda lassan egy évtizede török kézre került, az ország három részre szakadt. A három résznek – a török hódoltságnak, a Habsburg-uralom alatt álló Magyar Királyságnak és a Fráter György által kormányzott Erdélynek – szinte pontosan a határán áll egy gyorsan gyarapodó mezőváros: Debrecen, a török fogságban sínylődő Enyingi Török Bálint birtoka.
A debreceni tőzsérek félelmet nem ismerve hajtják és hajtatják át a hatalmas szürkemarha gulyákat a török által megszállt országrészeken Bécs felé – vagy a vállalkozóbb kedvűek a császári harmincadvámot megkerülendő észak felé –, hogy onnan a nyugati kézműipar termékeivel és luxuscikkekkel térjenek vissza a keleti országrészbe.
Az öntudatos lutheránus polgárság egyik vezéralakjának, Bakóczy Péter szenátornak a leánya, Sára a Székesfehérvárról Debrecenbe költözött nagy múltú és nagy hírű Sákvári tőzsérfamília utolsó sarja, Gábor felesége lesz. Az esküvő után azonban rá kell döbbennie, hogy férjét sötét titkok lengik körül, és talán az élete sincs biztonságban mellette…
Forrás: https://www.goldbook.hu/