Könyvtári pályázat sikeres megvalósítása a perkátai József Attila Nagyközségi Könyvtárban

Az Új Széchenyi Terv keretében indult a TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0040 kódszámú, „Tudásdepó-Expressz”- A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében, „Ötvenhat ok, amiért Perkátán érdemes olvasni” című pályázat-, mely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 38 779 761 forint 100%-os támogatással.
A pályázat tizenhét szakkörét indítottuk útjára, amelynek megvalósításában 23 fő pedagógus vett részt. A könyvtári pályázatunk 2012. szeptemberétől 2014. január végéig tartott.
A pályázat célzottan támogatta a gyermek- és ifjúsági korosztályt, valamint a fogyatékossággal élők, és a hátrányos helyzetű fiatalok bevonását.
Az óvodás korcsoportnak 10 fő óvodapedagógus vezetett foglalkozást, heti rendszerességgel. A Manóvár szakkör biztosította a nagykarácsonyi óvodásokkal való együttműködést.
Az alsó tagozatos kisdiákok részére a Kis Olvasókör, a Könyvbúvárok, és a Könyvmolyképző kínált lehetőséget a könyvtári foglalkozásokra. Alsós és felsős gyermekeket egyaránt várt „Az egyházi év néprajza gyermekszemmel” szakkör, valamint a tanulásban akadályozott, SNI-s gyermekek számára elindított „Felfedező kalandtúrák a könyvtárban” foglalkozássorozat.
A felső tagozatos tanulók  számára „A magyarság népművészete”, a „Magyarország felfedezése a könyvtárban”, a „Digitális és információkeresési kompetenciák a könyvtárban”, valamint a „Klasszikus és kortárs magyar irodalom” nyújtott gazdag programokat.
A középiskolás fiatalokat a „Secunder források” szakkör hívta a könyvtárba.
A felnőtteket pedig heti rendszerességgel várta az Irodalmi Kör, és az Internet Fiesta foglalkozás.
A pályázat célja, hogy a könyvtári rendszer jobb hatásfokkal szolgálja a minőségi oktatást, a formális oktatáson kívüli képzést és tanulást, a könyvtári szolgáltatásokkal megvalósítandó olvasási és digitális kompetenciák fejlesztését.
Az olvasáskultúra fejlesztése az olvasásnépszerűsítő kampányok, író- olvasó találkozók, előadások, vetélkedők és szakkörök révén valósult meg. Gondoskodtunk a téli szünidő hasznos eltöltéséről a „Népek karácsonya” témahéttel. Nyári olvasó táborokat szerveztünk „Mese-mese mátka”és „Egy hét nyáron a könyvtárban” címmel.
Könyvtárunkban a használói számítógépeken látogatóink hozzáférhetnek a könyvtári és közérdekű információkhoz, lehetőségük nyílik az informális tanulásra.
A számítógépek használatához segítséget biztosítunk. Számítógép- és internethasználói tanfolyamon vehettek részt az érdeklődők.
Együttműködési kapcsolatban voltunk könyvtárakkal, iskolákkal és óvodákkal.
A projekt megvalósításához kötődő, a korszerű szolgáltatások kialakításához és igénybevételéhez szükséges bútorok beszerzésére adott lehetőséget a pályázat. A könyvtárban a régi bútorokat újakkal cseréltük fel. Székeket, babzsák foteleket, asztalokat, televízió-szekrényt, könyvajánló polcokat kaptunk. Az olvasóink, látogatóink számára csomagmegőrzőt helyeztünk el az előtérben. Az olvasóteremben térelválasztót alakítottunk ki. Könyvajánló pultokkal hasznosítottuk a teret. Bevezettük az elektronikus katalógust.
Saját, többnyelvű könyvtári honlapot hoztunk létre, különös tekintettel a gyermekszekcióra.
A magyar kultúra napjának jegyében, 2014. január 28-án ünnepélyes keretek között zárjuk a sikeres könyvtári pályázatunkat.
A magyar kultúra napjára emlékezve – a Kis Olvasókör kezdeményezésére – Babakiállítást szerveztünk.
A gyűjteményben található játékok és kis használati tárgyak időutazásra érkeztek a gyermekkönyvtárba. Az 1960-as évektől az 1990-es évekig visszamenőleg bepillanthatunk a babák és a játékállatkák világába.
Kedves élethelyzetekben elevenedik meg a fél évszázad hangulata.
Köszönjük Mészáros Zsuzsannának, Dr. Nagy Andrásnénak, Zám Jánosnénak, Kovács Arankának, Kovács Tinának, László Józsefnek és László Lillának, hogy a gyűjtemény anyagát biztosították.
A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitva tartása alatt.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Lászlóné Szabó Edit
könyvtáros