Könyvajánló gyerekeknek az őszi szünetre!

Fiúknak ajánljuk!

Dávid Ádám: A virág utcai focibajnokság

A Kovács családban senki sem egyszerű eset. Nagyi egykor futballedző volt. Apu rőtszakállú, hallgatag zeneszerző, Anyu az elsózott levesek és a pólókészítés szakértője; Gerda a gitártépés mestere és Small Paul-őrült; Milán bőgőmasina, és csodakapus; Koppány pedig világ legnagyobb koppoló- művésze. A Virág utcai focibajnokság döntőjén koppolási mániája miatt baleset történik, és az otthoni harmónia egy csapásra szertefoszlik. Képes lesz-e Koppány újra összekovácsolni a Kovács családot? Ki tudja-e húzni Aput Apátiából? És ki lesz a győztes?

Kármán Tibor: Egy focista naplójából

Láttatok már lelkészt focizni? Hát én sokáig nem, de amikor láttam, akkor nemcsak az állam esett le, hanem elkezdtem naplót is írni.
Azelőtt csak focizgattunk Lapátékkal a faluban. Mára igazi focista lett belőlem. De nemcsak a technikám meg az erőnlétem fejlődött, hanem történt akkoriban egy és más ezen kívül is, ami nektek is érdekes és fontos lehet.
Van egy barátom, Kármán Tibor, aki fociedző; ő beszélt rá, hogy adjam oda neki a naplómat, hogy kicsit pofozgassa, és válogassa ki belőle azt, amit érdemes, hogy ti is elolvashassátok.

Ulli Schubert: Focitörténetek

Nincs szebb dolog a focinál. Sanyi szíve hevesen zakatol a mindent eldöntő tizenegyes előtt – és sikerül! Béci bezzeg próbálkozhat, amennyit csak bír, sosem talál a hálóba. Amíg magára nem ölti a csodazoknit! Timi pedig egy egész különleges mesterhármassal kápráztatja el az edzőjét.

Bálint Ágnes: Frakk és a foci

Frakk, a macskák réme művelődni akar, ezért addig rágja Károly bácsi fülét, míg az beíratja a kutyaiskolába. Ugyanakkor addig rágja Irma néni fülét, míg megkapja a hőn áhított szép, piros pöttyös labdát. Igen ám, de Károly bácsi már öreg mind a kutyaiskolához, mind a labdázáshoz, ezért roppant megörül, mikor a szomszéd kisfiú átvállalja mindezen feladatokat.

Luigi Garlando: Gól című sorozatból a Kezdőrúgás

Amikor Gaston Champignon, a francia válogatott egykori játékosa meglátja Tommit az udvaron dekázni, azonnal tudja, hogy a fiú igazi bajnok. Úgy dönt, alakít egy csapatot, amelyben minden gyerek játszhat. Természetesen úgy, hogy közben jól is érezzék magukat!

Luigi Garlando: Gól című sorozatból a Bajnokság Párizsban

Tommi és barátai nem szerezték meg az első helyet a bajnokságban, de mégis a fellegekben járnak: edzőjük bejelentette, hogy elviszi őket Párizsba, ahol egy kis világbajnokságon vesznek részt. A Hagymácskáknak ez igazi idegenbeli örömfoci lesz!

fiuknak

Lányoknak ajánljuk!

Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1-3.

Kamasznak lenni nem könnyű. Először is ott vannak a felnőttek, akik azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak, és általában ki is mondják a véleményüket. Aztán az igazi ellenségek, a pattanások, amik a lehető legrosszabbkor tűnnek fel, hogy megnehezítsék az amúgy is bonyolult hétköznapokat. Na és akkor még nem beszéltünk a szerelemnek nevezett izéről, ami végképp érthetetlen és kiborító. A túlélésben sokat segít, ha az embernek vannak osztálytársai, ha elérhető a Facebook és van kivel chatelni a legégetőbb kérdésekről. És sokszor jól jön egy ikertesó is.

Patricia Schröder: Csak lányoknak sorozatból:
Csajok és csetepaték

Egy biztos: Antónia, Juli, Szonja és Kriszti elhatározták, hogy soha nem kezdenek fiúkkal! A jelszavuk: Csak lányoknak! Fiúk nélkül is van épp elég bajuk, például az új lánnyal, aki az osztályba jött. Ez a csaj mintha elhatározta volna, hogy szét akarja zúzni Antóniáék lánycsapatát, és egy ideig úgy tűnik, hogy ez sikerül is neki. Antóniának muszáj valamit kitalálnia, hogy a lányok között minden maradjon a régiben: tehát továbbra is legyen minden rendkívüli és csodálatos!
A következő kötetben, melynek címe: „Antónia és az őskáosz” eldől, hogy a négy lány barátsága valóban megmarad-e.

Antónia és az őskáosz

A lányokkal kezd megbolydulni a világ! Antónia anyukájának magánélete újabb fordulatot vesz. És ez még nem elég: Antóniának is hódolója akad! Sikeresen elrontott nyaralás, a lányok összezördülnek, Hadak tanárnő elhagyja az osztályt, szilveszteri apavizit, Jázmin még mindig nyomul (sőt), Friderika pedig olívabogyó után nyomban fagyira vágyik.
Hogy miért? Olvasd el és megtudod!

Juli és a nagybetűs szerelem

Az izgalmak egyre fokozódnak, a lányok barátsága egyszer az egekben, másszor pedig lent van, a béka feneke alatt. Antónia egyszerűen nem érti a világot. Csak lányoknak!- hangzott régebben a lányok jelszava. És mi lett belőle? Zűrzavar, káosz, és titkolózások. Már Juliban sem lehet megbízni többé. Mostanában ugyanis olyan különös lények iránt érdeklődik, akiket úgy hívnak: fiúk. És ez nem csupán ijesztő, ez egyenesen kiakasztó!

Csajok és szívzörejek

Úgy tűnik, újra minden olyan, mint a régi szép időkben. Antónia, Juli, Szonja és Kriszti a több hétig tartó csetepaték és civódások után ismét egy csapatot alkotnak. De a béke nem sokáig tart: a lányok most Juli miatt vesznek össze. És ráadásul egy fiú a hibás mindenben! Antónia soha az életében nem gondolta volna, hogy józan esze ennyire csődöt mond egy ilyen nehéz felfogású, nagyon helyes srác láttán. A lábremegésről és a szívzakatolásról nem is beszélve!

Ábrándok és kiábrándulások

Antónia őrülten várja már a berlini utazást! Megkezdődnek a drogellenes reklámkampány felvételei, és a forgatáson mindenki részt vesz a lánycsapatból. De az út előtt Antóniának még rá kell döbbennie, hogy a boldog „Csak lányoknak!” időszak lezárult. Fiúk nélkül nem mennek a dolgok, velük meg aztán végképp nem. Andrea, Júliusz és Juli hatalmas érzelmi zűrzavarba kerül, melynek a közepében természetesen ott van Antónia is.

SAM_0597

Állatkedvelőknek, s főleg kutyaszeretőknek ajánljuk!

Winkler Róbert: Kutya utónévkönyv

A Kutya utónévkönyv a Magyarországon talált mintegy ötszáz kutyanevet foglalja rendszerbe a kutyák fajtája, alkata és szokásai szerint. Ez 365 névnapra elosztva, igen érdekesnek ígérkezik.

Svend Fleuron: Snipp, a nagy vadász: Egy kutya regénye

Sokat tanakodtak, mi legyen az új családtag neve, míg végre megegyeztek a büszke névben: legyen Snipp, mert ez rövid és mindennapi használatra megfelelő név, Fidelius, mert remélik, hogy megbízhatnak benne, és végül Rókafalvi, ami jól hangzik és előkelő származásra mutat. Szóval: rókafalvi Snipp Fidelius
Snipp éjszakára párnázott kosarat kapott, nappalra pedig takarót, melynek négy sarkán címer ékeskedett.
Snipp még kicsi volt; lába még megjárta, olyan volt, amilyennek lennie kellett: a mellső hajlított szekrényláb, a hátsó rendes kutyaláb. Teste kis vörös táskához hasonlított, amilyent bevásárláshoz használnak, de a szeme ragyogó barna és okos! Ha a világ nem tetszett neki, mélységesen bánatos kifejezése, ha minden a kis Snipp kedve szerint történt, eleven, ragyogó frissessége mutatta. A Snipp, a nagy vadász dakszliregény. Sokszor mulatságos, izgalmas, hiszen Snipp kölyökkorában kedves és játékos kutya, de későbbi kalandjai szenvedélyes vadásztermészetéhez méltóak.

Szinák János – Veress István: Ó, azok a csodálatos ebek!

A találkozás ember és kutya között – mintegy 15 ezer éve történt. Akkor „ajánlhatta” fel az őskutya kitűnő szimatát, vadászösztönét és hűségét az embernek. Megtalálta, kiugrasztotta a vadat gazdája számára, hozzászegődött némi koncért, őrizte a hajlékát, majd később nyáját.
Barátság és szolgálat fűz össze bennünket ma is a hihetetlenül sokféle módon, sokféle feladatra kitenyésztett, kiképzett kutyával. A könyv címlapján is egy bernáthegyi indul kis rumoshordócskájával életet menteni az Alpok lavinával betemetett hágóin, mert a kutya ott van velünk hűségesen mindenütt. Erről olvashatunk sok érdekes történetet könyvünkben, amelyet közel száz színes és másfél száz fekete-fehér kép kísér.

SAM_0601