Könyvajánló a Magyar Népmese Napja alkalmából!

A szép mesekönyvek megtalálhatók és kikölcsönözhetők a könyvtárunkban.
Kellemes kikapcsolódást, és szép meseélményeket kívánunk!

Arany László: Szép magyar népmesék
Arany János siheder fia hétmérföldes csizmát húzott, és Juliska nénjével bejárta a gyönyörűséges Székelyföldet: népmeséket gyűjteni.
Az Arany László ízes stílusban, igazi mesemondóként “tolmácsolja” a kedvenceket, mint pl.
A kiskakas gyémánt félkrajcárja, Babszem Jankó, A kis gömböc, A szomorú királykisasszony, A kóró és a kismadár.
Az igazságot győzelemre vivő mesehősök egészen bizonyos, hogy eljuttatják “üzenetüket” a gyerekeknek.

Benedek Elek: A szegény ember királysága
Válogatás Benedek Elek népszerű meséiből, Kun Fruzsina gyönyörű illusztrációival.
“Meséinek sokasága olyan tengerre emlékeztet, amelynek eddig még csak partvidékét kutatták fel. (Lengyel Dénes)

Benedek Elek: Három zsák ravaszság
Rókáné komámasszony és sündisznó asszonyság szőlőt lopni indul. Abban bíznak, hogy ha bajba is kerülnek, szorult helyzetükből kisegíti majd őket Rókáné nagy ravaszsága. De vajon mire elég három zsák ravaszság? Ki tud-e szabadulni a csapdába esett róka, vagy a kicsi sündisznótól kell segítséget kérnie?
Vidám, játékos vagy éppen elgondolkodtató tanulsággal szolgáló állattörténetek hőseivel ismerkedhetnek meg az olvasók. Kacor király, Mackó koma, Holló úr és Egerecske kalandjai elevenednek meg.

Benedek Elek: Szélike királykisasszony
„Volt Tündérország királyának egy gyönyörűséges szép leánya, akinél szebbet a világ nem látott, s aki olyan sebesen tudott szaladni, mint a szél. Nem is volt más az ő neve: Szélike királykisasszony.”
Egyszer kihirdetteti a király az országban, még azon is túl, hogy annak adja leányát, aki a futásban elhagyja: de úgy próbáljon szerencsét akárki, hogy ha leányát el nem tudja hagyni, annak jaj lesz.
Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy sikerült e valakinek is ez a próba, akkor feltétlenül olvassátok el, és megtudjátok!

Gazdag Erzsi: Mézcsorgató
Nincs olyan óvodás, aki ne ismerne néhányat Gazdag Erzsi vidám versiből, meséiből. A költeményekben megszólaló szereplők édes álomba ringatják a mesét hallgató kisgyermeket.

Horváth Judit: Rózsák hercegnője
Az első magyar uralkodók családjából, az Árpád-házból való igazi hercegnőkkel ismerkedhetsz meg. Kalandos történeteik különleges időutazásra hívnak. Vándorló őseink nyomába szegődhetsz a messzi pusztában, bepillanthatsz a középkori királyok palotájába, s egyik-másik királylánnyal távoli tájakra: Velencébe és Nápolyba, Bizáncba és Skóciába is eljuthatsz. Ezt a könyvet 6-16 éves gyerekek számára ajánljuk.

Illyés Gyula: hetvenhét magyar népmese
A kötet meséi megőrizték a nép gazdag, élő nyelvét, a népmesék színes fordulatait, a magyar nép szellemét. Tündérmesékből, tréfás mesékből, Mátyás királyról szóló történeteket olvashatnak a klasszikus gyűjtemény olvasói.

Levelek a mesefáról
A kötetben olvasható 31 mese a kitartásról, szeretetről, és a hűségről szól. Az antológia első kötetét szívből ajánlom gyermekeknek éppúgy, mint a meséket szerető felnőtteknek.
Ezt a könyvet 3-8 éves gyerekek számára ajánljuk.

Mesebirodalom: hatvan év legszebb magyar meséi
A mesék birodalma időtlen és örök. Királyfiak és rongyos pásztorfiúk vívnak sárkánnyal a gyönyörű királylányért, gonosz banyák varázsolják el a szépséges leányzókat, tündérek és aranyhalak teljesítik a szegény ember három kívánságát. Az idő múlását csak a mesék változása jelzi: lakótelepre költöznek a varázslók, megszólalnak a lyukas zoknik, nyulak kebelezik be a rókát és a farkast. Ülj le a kedvenc fotelodba, vagy heverj végig az ágyon, és lapozz bele ebbe a könyvbe: vár a Mesebirodalom!

Móra Ferenc: A pillangók királya
Móra Ferenc a legnagyobb mesemondó íróink közé tartozik. Szívesen mesél a gyerekeknek, s jól érti a nyelvüket, legyen szó a saját gyermekkorát idéző történetekről, vagy már ismert magyar népmesék feldolgozásáról. Ha a jó kedve úgy hozza, bőbeszédű, mégsem unalmas, a humora kedves kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt. Talán emiatt is megunhatatlanok, amit jól bizonyít jelen kötet, melyekben a legszebbeket kötötte csokorba.

Móra Ferenc: A körtemuzsika
Az író rövidebb elbeszéléseiből, meséiből foglal magába bőséges válogatást. Saját gyermekkoráról emlékezik meg az író, s elénk idézi azt a minden szépre-jóra figyelő, tudásra vágyó kisfiút, aki valaha maga volt. Érzékeny, finoman megindító írások, melyekből az emberség, a tisztesség, az igazságosság példája tükröződik. Minden felnőtt emlékszik rájuk, minden gyermek előbb-utóbb megismeri őket. A klasszikus gyermekkönyv Reich Károly eredeti illusztrációival jelenik meg.

MóraFerenc: Az aranyszőrű bárány
Ezt a szép magyar népmesét majd minden nagy író feldolgozta.
Móra Ferenc versbe szedte az igazmondó juhász történetét – az igazmondó juhászét, aki régóta a becsületesség, a tisztaszívűség jelképe.
Szeretnénk, ha az óvodások is megismernék ezt a feldolgozást Reich Károlynak – Móra ihlette képi tolmácsolójának – színes grafikáival.

Móricz Zsigmond: Állatmesék
Móricz verses állatmeséi bölcsességet, és humort sugároznak. A régi falu állatvilága, környezete elevenedik meg a mesékben; házi és házkörüli állatokról éppúgy szól a mese, mint az erdő-mező szabad, küzdelmes tájain kóborló lényekről. Itt-ott felbukkan egy-egy emberalak is a mesevilágban, a szegény ember, a csudálkozó Mehemed, György uram, a csizmadia, aki nem állhatja a malackájának csúfolódását.

Palásthy Ágnes: Elrabolták a siklót
2015-ben jelent meg az elragadóan kedves, mulatságos állatmesékről szóló könyv. Az erdei tisztáson és környékén mindig történik valami. A kelekótya muslincák felfedezik, hogy elrabolták a siklót; Vakond az észak-nyugati átjárót kutatja; Mókus Rézi végre megtalálja elrejtett téli eleségét; Sün Samu tánciskolába indul; Pisztráng Öcsi világgá megy; Csiga Béla pedig életre szóló barátra lel, amikor megismeri Szepit, a kócos hernyót.

A könyvajánlót készítette: Lászlóné Szabó Edit könyvtáros