A mai napon, február 25-én van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

Magyarországon február 25-én van a kommunizmus áldozatainak emléknapja, erről és a vele kapcsolatos megemlékezésről az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata rendelkezett.
A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány számos, a magyar történelemben fontos emlékmű pályázatot hirdetett meg, köztük az 1956-os emlékévi pályázatot. Perkáta Nagyközség Önkormányzata ezen sikeres pályázatának köszönhetően támogatást nyert, így az általános iskola előtt felállításra került Pavlicsek Attila helyi képzőművész által alkotott Pongrátz Gergely-szobor, valamint az emlékmű részeként, Csányi Sándor mártír emlékére állított emléktábla.
DSCF0826 (2)
Az emléknap alkalmából film és könyv ismertetőt szeretnék megosztani Somogyi Balázs polgármester -www.perkata.hu oldalon megjelent- ajánlásával.
2018. február 25-én, 21 órától a Duna Televízión láthatja a közönség az Örök tél című, 2017-ben készült magyar történelmi filmdrámát, amelynek főszereplője a perkátai származású Csányi Sándor. A film hitelesen mutatja be a kényszermunkára elvitt százezernyi magyar történetét. A valós eseményeken és személyes visszaemlékezésen alapuló forgatókönyvet Köbli Norbert írta. A Gulág Emlékbizottság támogatásával létrejött film rendezője Szász Attila.
Ajánljuk az olvasók számára Berta Zsolt: Kalef című regényét, amelyet áthat az életszerelem és a lélekdráma kettőse. A nagyregény az 56-os forradalom után, a hatvanas évek elején játszódik.

Lászlóné Szabó Edit