Válogatás a könyvtárunk kínálatából, kellemes olvasást kívánva Pavlicsek Dániel Zsolt ajánlásával!

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura I.: A Gyűrű Szövetsége

J. R. R. Tolkien egy monumentális és varázslatos világba vezet be bennünket, melyben mágusok, tündék, törpök és más fantasztikus lények színesítik a történetet. Kiváló olvasmány mely szórakoztató volta mellett esztétikai élményt is nyújt az olvasónak! Ajánlom elsősorban azoknak, akik szeretik a nagy és átfogó fantasy műveket, melyekben hősök, mágia és harc szintúgy jelen van, mint a szépség és az olvasó gyönyörködtetése a fantasztikus leírásokkal.
gyuru szovetsege

Edith Hamilton: Görög és római mitológia

A görög és római (mely a sokban a görögre épített) hitvilág mítoszai, legendái és isteneinek rendszere nagyon sokrétű és érdekes jelenség. A csodás elemekkel gazdagon teleszőtt történetek kalandozásokról, szerelmekről, háborúkról és az istenekről. Ezek a történetek nagy hatással voltak az európai emberekre, ami jól megfigyelhető a különböző művészetekben (pl.: irodalomban a Dante Isteni színjátéka, de sok más mű is merít a görög-római hitvilágból). Ennek a hitvilágnak az istenei antropomorfak (emberszerűek), legalábbis személyégükben, motivációikban és érzelmeikben, így az istenek nem a klasszikus keresztény isten eszme szerint működnek, inkább gondoljunk úgy rájuk, mint különleges hatalommal bíró emberekre. Ez a könyv egyaránt használható kulturális ismeretszerzéshez, kutatáshoz és oktatáshoz, de egyszerű és szórakoztató időtöltésre is alkalmas a mítoszok színessége miatt.
edith-hamilton-gorog-es-romai-mitologia-1_80254

George Orwell: Állatfarm

Az Állatfarm egy nagyon jól végig gondolt és összetett jelentéstartalommal rendelkező rövid, élvezetes könyv. Az állatok allegóriáján keresztül mutatja be a szerző a különböző politikai rendszerek (feudális arisztokratikus, demokrácia, kommunizmus stb.) anomáliáit, hibáit és elnyomási módszereit. Maga a történet egy Jones nevű gazdálkodó birtokán játszódik. Egy öreg díjazott malac (Őrnagy) beszédében buzdítja az állatokat egy szebb jövő létrehozására, az elnyomó és kizsákmányoló emberek uralmának megdöntése által. Az állatok forradalma végbe is megy és onnantól a Majorságot átnevezik Állatfarmnak, ahol már az állatok uralkodnak és végzik a munkát a maguk javára. Az irányítást és a tervezést a legokosabb állatok (a disznók) végzik, akik között fokozatosan kialakul a hatalmi harc és végül az egyik magához ragadja a hatalmat amivel a maga kedve szerint irányítja a többi állatot… Rengetek politikai és társadalmi jelenség megfigyelhető a művön belül az ellenségkép felállításától a többség tudatlanságba tartásán keresztül a fokozatos kizsákmányolásig minden hatalmi eszközt bemutat a mű. Érdekes olvasmány, mely feltárja az alapvető társadalmi-politikai rendszerek valódi működését és dinamikáját.
covers_8095

Kertész Imre: Sorstalanság

Kertész Imre talán legsikeresebb művének nevezhető a Sorstalanság. Ez a mű a zsidóüldözések és népírtás korában játszódik, melyben végig kísérhetjük egy pesti zsidó fiú élettörténetét, akit apjával együtt koncentrációs táborba hurcolnak. A cím nagyon kifejező, hiszen a könyvben a főszereplő úgymond sodródik az eseményekkel, mondhatnánk, hogy a sors dobálja az életben, de pont ellenkezőleg, mivel az akkori totalitárius hatalom elvette a sorsát neki, és minden más ártatlan áldozatnak. Ez a mű az egyik legjelentősebb magyar holokauszt regény, melyben pontosan vannak ábrázolva a karakterek lelki folyamatai, kiválóan szemlélteti az akkori diktatórikus rendszer abszurd és elnyomó tevékenységét, és az akkori helyzet rémálomszerű légkörét. Nem egy lélekemelő olvasmány, de érdemes elolvasni, hogy jobban megérthessük és átélhessük annak az időszaknak a valós szörnyűségeit.
sorstalanság

Robert Merle: Védett férfiak

Egy rendkívül érdekes regény, melyben egy sajátos „világvége” – legalábbis a férfitársadalomra nézve – történet tárul az olvasó elé. A műben megtalálható a férfi és női nemi szerepek közötti aránytalanság társadalmi jelensége, mely a mű központi filozófiai témája, amit a szerző rettentő kreativitással megfordít a könyvön keresztül. Mindez a társadalomkritika egy nagyon élvezhető történeten keresztül jelenik meg, melyben a férfiuralom bukása és a nőuralom kezdete is bemutatásra kerül. Ajánlom férfitársaimnak ezt a művet, mivel ha aktívan nem is nyomjuk el a nőket, de e mű által nyilvánvalóvá válik, hogy passzívan mégis ezt csináljuk, ha nem is szándékosan. A női olvasóknak egy nagy felüdülés lesz ez a könyv, mivel jelzi a férfi író a női szerep iránti szolidaritását, ami arra sarkalt, hogy a férfitársadalom nevében egyfajta vezeklésül megírja ezt a fantasztikus művet.
védett férfiak