Szent András napjától Húshagyókeddig!

Hagyományőrző tárlat nyílt a Győry-kastélyban, az I. Böllérverseny alkalmából, amelynek megnyitójára február 19-én került sor.
?A tárlat ízelítőt ad a sertéstartás szokásrendjének kialakulásáról, betekintést nyújt a nyelvkincsünk legősibb rétegébe, valamint felidézi a honfoglalás utáni sertéstenyésztés jelentőségét, oklevelek és más írott források segítségével.
A sertéstartásnak a településünk vonatkozásában is figyelmet szentelünk, feljegyzésekkel, és helytörténeti fotókkal egyaránt.
A történelmi áttekintés mellett kiemelt a tárlat néprajzi vonatkozása is, amelynek témája a disznóvágás szokása a magyar paraszti kultúrában.
??A házi disznóvágás hagyományának bemutatása nem lenne teljes a tárgyi emlékeink szemléltetése nélkül. A Perkátai Gyűjtemények – Technikatörténeti, és Helytörténeti Kiállításának tematikus eszközeit a társszervező, 42. Állomás Kulturális Egyesület biztosította, Rajcsányi László képviseletében.
?Irodalmi értéket is képvisel a tárlat: két helyi, perkátai származású alkotót is kiemelve. A régi perkátai disznótorok emléke megjelenik Mészáros Zsuzsanna, „Igaz mesék a gyermekkoromból” című könyvében, és Keresztury Cili, „Életmesék a kályha mellől” című, rendhagyó kötetében is.
?Szent András napjától húshagyókeddig tartó időszakra jellemző volt még a vidám lakodalmak, bálok, mulatságok megrendezése. Perkátai vonatkozásban, nem hagyhatjuk figyelmen kívül Schlitterné Nyuli Anna: Régi dunapentelei történetek I. kötetének – Emlékezetes régi lakodalmak – című fejezetét, amelyben olvashatunk a perkátai bicskás fiatalokról.
?A faluról szóló feljegyzésekben többen is írtak a perkátai legények kakaskodó kedvéről, a község bicskás hírnevéről. Érdekességként ajánljuk a kiállításon a perkátai származású Nagy József, valamint Varró Ágnes néprajzkutató feljegyzését.
„Nem is emlékszem arra, hogy az ismeretségemben lett volna olyan valaki, akinek ne lett volna bicskája, zsebkése. Mondhatom úgy is, hogy mindennapi használatra létszükséglet volt. Nyilvánvaló, hogy a kés a vidéken élő embereknek egy szükséges szerszám volt, és még ma is az a fuvarozó, erdőt-mezőt járó, pásztor– és gazdaember zsebében.”(Nagy József)
A bicskakultúra szerves része a hagyományos magyar paraszti kultúrának.
??Ezen gondolatmenet nyomán hoztuk létre a hagyományőrző tárlat részeként a bicskák és kések gyűjteményét is, amit három gyűjtőnek köszönhetünk, a perkátai Oláh-Rácz Benedeknek és Pavlicsek Zsoltnak, valamint a zámolyi Kelemen Csabának.
Pavlicsek Zsolt elsősorban a magyar késes-mesterek darabjait mutatja be, amelyek között arra is van példa, hogy magán viseli a készítője nevét.
Oláh-Rácz Benedek az első bicskáját 5 évesen kapta a nagypapájától. Nagyon szeretett ágakat, botokat faragni. Később, a disznóvágások alkalmával egy saját késre is vágyott, hogy segíthessen a munkálatokban. Egyre jobban érdekelte őt a kések anyaga, formavilága és stílusjegye. Észrevétlenül a kések-és bicskák gyűjtője lett. A készlete birkakörmözővel, és egyéb különlegességekkel is gyarapodott, mint pl. a szurony és egy Belgiumból származó tör is. A legutolsó darabot, egy toll kinézetű kést a dédnagypapa emlékére kapta. Igyekszik minden egyes darabra vigyázni, hiszen emlékek is fűződnek hozzájuk: mindegyikről tudja, hogy kitől van, kié volt.
A formák és funkciók gazdagságát nagyon jól szemlélteti Kelemen Csaba gyűjteménye. A tematikája segít eligazodni a kések – és bicskák világában. Köztük megtalálhatók külföldi különlegességek, valamint az ország legjobb mestereitől származó, egyedi, kézzel készített darabok is.
A gyűjteményben megtalálhatók olyan bicskák, amelyeknek névadója maga a formája, vagy a felhasználás módja. De bizonyítékot látunk arra is, miként egyes szakmák, mesterségek is hozzájárultak a nevek sokszínűségéhez.
A sok türelmet, szaktudást, kreativitást és alázatot követelő késes szakma is említésre méltó.
A tárlatunkon perkátai vonatkozású feljegyzésünk is van.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt! A kiállítás egy hónapon át, március 19-ig tekinthető meg a kastély nyivatartási idejében.
A kiállítás szervezői: Perkátai ÁMK és a 42. Állomás Kulturális Egyesület

A fotókat és az összefoglalót készítette:
Lászlóné Szabó Edit
I. jó DSCF3158III. jó DSCF3173IV jó DSCF3177V. IMG_20220214_141850VI. IMG_20220214_141902