Régi idők játékai kiállítás Perkátán

A Perkátai Általános Művelődési Központ szervezésében, 2019. január 16-án megnyitotta kapuját a Régi idők játékai kiállítás.
Az idei első rendezvényen az előző év egy-egy évfordulójára is visszaemlékeztünk: A 140 éves perkátai óvodásra, a 110 éve elhunyt Kiss Áronra, a „Magyar gyermekjáték gyűjtemény” létrehozójára, valamint a 60 éves – igazi kompatibilis – Lego építőjátékra.
A köszöntőben az idei évre vonatkozóan is felidéztünk érdekességeket: 60 éve már, hogy a Barbie baba megszületett, 110 év telt el azóta, hogy megnyitott az ország első játékáruháza, az Árkád bazár.
Januárban a Magyar Kultúra Napját ünnepelve, kiváló alkalom, hogy bemutassuk a gyerekeknek, felnőtteknek a kis játéktörténetet.
„Régi játékok kiállítása” időutazás a XIX. századi játékokon át az 1980-90-es évekig.
A játéktárgyakat 19-en, helyi felnőttek és gyerekek őrizték meg, gyűjtötték és állították össze a kiállításra, amelyekért köszönetet mondtunk!
Íme a kiállítás támogatói: Albert Gréta, Basticz Józsefné, Hegedűs Gabriella, Jákli Dávid és Rajcsányi Zoltán, Kovács Sándorné, Kovács Tina, László József és László Lilla, Mészáros Zsuzsanna, Rajcsányi László, Szakács Lászlóné, Szarka Péter és Szarka Zsombor, Takácsné Lőwinger Klára, Tamás Márta, Tóth Mária Beatrix, Tóth Róbert, Viczkó Vilmos.
A játéktárgyakat tematikusan, a kultúrtörténeti kalauzt pedig időrendben helyeztük el.
Központi helyet kaptak a régi perkátai játékok, Mészáros Zsuzsanna családi emlékeiből. Háború előtti tárgyat megtekinthetnek Rajcsányi László gyűjteményében is, mint pl. a fa rollert.
A kiállításon nem hiányozhat a baba sem, hiszen az az egyik legősibb, és legrégibb múltra visszatekintő játék.
A történelmi visszatekintőt olvasva érdekességet tudhatunk meg a játékmackó történetéről is. Ott található a perkátai óvoda „Maci csoportjának” névadó mackója is 1972-ből.
A kreatív gondolkodást segítő “ősi” játékok (a sakk, a malom, a kártyajátékok) is visszakacsintanak a kiállításunkon.
A megnyitó napján nagy volt az érdeklődés, a gyermekek és felnőttek körében egyaránt.
Köszönetemet szeretném kifejezni Rajcsányi Lászlónak és feleségének Rajcsányi Lászlónénak, a kiállítás megrendezésén nyújtott segítségükért!
A kiállítás 2019. február 21-ig tekinthető meg a Győry-kastély nyitva tartási idejében!
12345

Lászlóné Szabó Edit