Meglepetés könyvek a könyvtárban – óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk!

Figyelem! Új könyveket vásárolt a József Attila Nagyközségi Könyvtár, amelyeket meglepetésnek szántunk az olvasóinknak a karácsonyi szünetre! A könyvek már kölcsönözhetők!

Kisgyerekeknek ajánljuk Bartos Erika Együtt lenni jó! történetét.
Andrissal, a főszereplő hétéves kisfiúval együtt megismerjük a közeli és tá¬volabbi rokoni kapcsolatokat, rajtuk keresztül Magyarország és Európa főbb városait, tájegységeit, sok-sok foglalkozást, az ábécé írott és nyomtatott betűit, miközben kibontakozik előttünk egy nagy és szerető család, ahol – Zelk Zoltán híres sorát idézve – együtt lenni jó! Képes mesekönyv ovisoknak, önálló olvasmány kisiskolásoknak és beszélgetésre ösztönző könyv az egész családnak.
Együtt lenni jó

3-6 éveseknek ajánljuk Bálint Ágnestől a Megint Mazsola című könyvét.
A nagy sikerű Mazsola kalandjai folytatódnak! A Bálint Ágnes által megálmodott és Bródy Vera bábtervező által létrehozott bájos malacka, a tévémese-sorozat halhatatlan hőse és Manócska – no meg kis barátai, Fülöpke, Menyus, Rezsőke – kedves történeteivel találkozhatnak kis olvasóink, valamint a régi mesék iránt nosztalgiát érző szülők és nagyszülők is.
megint mazsola

A Foltoskönyökű kedves történetet ismerik Bálint Ágnestől?
A boltok ajtaja fölött lógó cégérek élete néha mozgalmasabb, mint hinnénk. A tarka dolmányos, hiú fahuszár belepottyan egy tócsába, és leázik róla a festék. Ütött-kopottan már nem díszítheti a bolt ajtaját. Egy padlásra kerül, ahol a környék táncos tappancsú macskái folyton a bolondját járatják vele. Aztán Hamuka, a szürke kiscica segítségével varázslatos erejű foltokra tesz szert, amelyekkel bosszút áll a sérelmekért. Mindent hótakaróba burkol. Szerencsére az erdészék vizslája és Hamuka kiszabadítja a virágszoknyás Tavaszt, aki nem csak a havat, de a foltoskönyökű fahuszár szívét is megolvasztja.
Ezt a könyvet 4-8 éves gyerekek számára ajánljuk.
Foltoskönyökű

A 7-10 éveseknek biztosan fog tetszeni Bálint Ágnestől az Iskola a faliszekrényben.
“Szilvi és Tatuska olyan jól megértik egymást, hogy csuda!” – mondogatja mindig Szilvi édesanyja. A kislány és nagyapja között valóban különleges a kapcsolat: együtt szépítgetik a kertet, jókat beszélgetnek, s néha elgyalogolnak ahhoz az iskolához, ahová Szilvi szeptembertől járni fog. Közösen szerzik be a szükséges tanszereket, és azt is megbeszélik, hogy Tatuska fogja majd Szilvit az első napon iskolába kísérni. Csak az a baj, hogy a kislány már nagyon türelmetlen. Hogyan bírja ki azt a két hónapot az első becsengetésig? Tatuska megtalálja a megoldást. Különleges meglepetést készít: papírdarabokból, régi üvegcsékből, gyufás skatulyákból és más holmikból apró iskolát épít a kislánynak a faliszekrényben…
iskola a fali

Továbbá ajánljuk az írónőtől az igen népszerű Szeleburdi családot, és annak folytatását, a Hajónaplót!
A tizenéves Laci naplójából ismerheti meg az olvasó a családot. Úgy élnek kissé zsúfolt kétszobás lakásukban, mint a legtöbb pesti család, ám rendkívül szeretik az állatokat és a növényeket. Kisebb-nagyobb bonyodalmakkal telnek a hétköznapjaik. Gyakran okoz meglepetést a kutyájuk, Gombócka, Kamilla, a sánta nyúl, és Április, a teknős. Más meglepetések is akadnak ebben a természetszerető és kísérletező kedvű családban – a “bekristályosodott” befőttes üvegek, saját cserzésű nyúlbőr, megpenészedett ajándékok stb. Ugyancsak mozgalmas lesz nyaralásuk is a nagymama Duna-parti házában. A gyerekes humorral és közvetlenséggel előadott történet nem fogy ki az eredeti ötletekből.
szelebudi család
Hajónapló

Berg Judit Rumini sorozata igen népszerű a 6-12 éves gyerekek körében. Könyvtárunkban a „Rumini” és a „Rumini Zúzmaragyarmaton” mellé megérkezett a Rumini kapitány és a Rumini és a négy jogar című kötet is.
Kalandregény ez a javából, a csavargóból hajósinassá lett, szeretnivaló, bátor és agyafúrt kisegér, Rumini főszereplésével.
Rumini kapitány
rumini és a négy jogar

Szepes Mária Pöttyös Panni sorozatán – 1953 óta – generációk nőttek fel. A mesebeli Pannit nagymamája mindig pöttyös ruhába öltöztette. A pöttyök aztán átvándoroltak a mesekönyv lapjaira is, kékben, zöldben, pirosban, lilában, sárgában pompázó pöttyös könyvek sora született meg, újabb-és újabb hétköznapi történetekkel. A sorozat rendkívüli érzékenységgel ragadja meg az óvodás és kisiskolás korú gyerekek lelkivilágát.
Pöttyös Panni
Pottyos-Panni-ovodaban
Az idővonaton
Rőzse néni kunyhója

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi
Harisnyás Pippi vagány, szeplős és vörös hajú kislány, aki a Villekulla-villában lakik. Van egy koffernyi pénze, így a szülei nélkül is elboldogul, a kertben tart egy lovat, a villában pedig egy Nilsson úr nevű majmot. Kerüli az iskolát, és ha csak teheti, barátaival, a szomszéd házban lakó Tomival és Annikával játszik, vagy kószál a városban. Pippivel sosem unalmas az élet: megment a tűzvésztől egy testvérpárt, édességet vesz a város összes gyerekének, vagy éppen…Van egy kis koffernyi aranypénze is. Hamarosan az egész város megtudja, milyen különös lakója van…
Harisnyás Pippi