Megjelent a Perkátai Értéktár 10. kötete

Helytörténeti és Technikatörténeti kiállítás
A jelenleg érvényben lévő járványügyi intézkedések miatt a 2020. november 12-re tervezett Értéktár füzet legújabb kötetének bemutatása nem tudott megvalósulni. A Perkátai Értéktár füzetsorozat 10. kiadványa azonban kiadásra került, megjelent, ezért itt a virtuális térben szeretnénk megismertetni Önökkel a Győry Kastély padlásterében kialakított „Helytörténeti és Technikatörténeti Kiállítás” anyagát és létrejöttét bemutató kötetet.
Nem is magát a kiadványt szeretném bemutatni, hiszen ez csak egy képes, írott összefoglalása annak a bőséges gyűjteménynek, amit szívesen ajánlok megtekintésre minden érdeklődőnek (amint a helyzet újra engedi), illetve a kiadvány formájában most már eljuthat közvetetten olyanokhoz is az anyag bemutatása, akik személyesen nem tudják megtekinteni. A kiállítás és a kötet tartalma magáért beszél, én most inkább annak hátterét, a kiállítás anyagának történetét osztanám meg Önökkel.
A „Perkátai Gyűjtemények” Rajcsányi László magángyűjteménye, melyet nyugdíjas évei megkezdése, 2007 óta gyűjtögetett, rendszerezett és hosszú évek alatt először magánházának erre kialakított helyiségeiben, majd a Kastély padlásterében, saját keze munkája által kialakított kiállítóterében.
„Becses, szép tárgyakat gyűjt össze az ember.
Nézegeti őket nagy-nagy szeretettel.
De nem csak az eszközt, nem a gépet látja,
hanem történetét, múltját is csodálja.”
(Aranyosi Ervin: A gyűjtő és a gyűjteménye)
A gyűjtemény anyaga 2016-ban került a 42. Állomás! Kulturális Egyesület kezelésébe és gondozásába. Majd 2019. január 31-én nyílt meg, a mintegy 2500 tárgyi eszközt, emléket bemutató állandó kiállítás a jelenlegi helyén.
Az Egyesület feladatának tekinti a gyűjtemény eszközállományának minél szélesebb körű bemutatását az érdeklődő közönség számára, időszaki és állandó kiállítások szervezésével. A kiállítási tárgyak részben már többször szerepeltek helyben időszaki kiállítások anyagának kiegészítéseként (pl. Falvédő kiállítás, Postatörténeti bemutatás, Régi korok gyermekjátékai és közlekedési eszközei, Magyar desszertek történetét bemutató tárlat, Szent kenyér ünnepi kiállítás).
A kiállítás technikatörténeti anyag a már évekkel ezelőtt országszerte több helyszínen is bemutatkozott. Először 2015-ben Székesfehérváron, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház kiállítótermében, szintén 2015-ben a Budapesti Vasúttörténeti Parkban rendezett „Oldtimerek Hétvégéje”, majd 2016-ban az „Oldtimer Show” kiállításain és a 2016-os „Esztergom Jármű Expo” rendezvénysorozatán.
A kiállítás anyaga 2016-ban bemutatásra került Máth Dávid szerkesztésében az akkor legolvasottabb internetes portál, az „INDEX” oldalain, majd 2017-ben Kalmár Ágnes szerkesztésében a „Digi Sport” műsorában mutatkozott be.
Bemutatkozó film készült a kiállításról 2019-ben a Perkátai Általános Művelődési Központ megbízásából, melyet a Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központ közösségi oldalán, illetve Perkáta Nagyközség Önkormányzata hivatalos weboldalán tekinthető meg.
2020 tavaszán a Duna Televízió „Itthon Vagy” című műsora forgatott a kiállításról, majd a nyár végén a Duna Televízió „Családbarát” című műsora mutatta be a Helytörténeti és Technikatörténeti Kiállítást és a gyűjtőt.
2019-ben vendégül láttunk több turistacsoportot is, pl. a „Pannónia Magyar Gépjárművek Túra Szakosztály”-nak motorosait, a „Retrovasak” klub rendezésében a Lada-kaland túra autósait, 2020-ban a „Legend Rally” onroad csapatát.
A kiállítás anyagáról és a gyűjtőről többször olvashattak a Dunaújvárosi és a Fejér Megyei Hírlap hasábjain is.
Ezek a megjelenések nagyban növelték a kiállítás turisztikai jelentőségét, látogatottságát és Perkáta vonzerejét.
Jákliné Rajcsányi Rozália
42. Állomás! Kulturális Egyesületé