Kultúra napi rendezvények Perkátán

Az ünnepi hagyományokhoz híven Perkátán, az új esztendőben, 2017-ben is megemlékeztünk a Magyar Kultúra Napjáról.
A Perkátai ÁMK József Attila Könyvtár és Művelődési Ház szervezésében sokszínű kulturális programokkal vártuk az érdeklődőket.
Január 18-án helyi előadók, gyermekek és felnőttek készültek verssel, prózamondással, énekkel, és zenével.
A program során felléptek a a Perkátai Irodalmi Kör és a Perkátai Nyugdíjasok Baráti Körének versmondói, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tehetséges diákjai, valamint a vendég előadóink!
Elsőként meghallgattuk a Himnuszt Bessenyei Ferenc előadásában, képek kíséretében. Majd elhangzott egy gyönyörű dal Máté Pétertől „Hazám” címmel.
Továbbá hallhattuk Jákli Dávid 4. o. tanulót, aki a bukovinai székelyek kis himnuszát szavalta el Pósa Lajostól. A Dal a hazáról című vers az 1884-ben kiadott Dalok, regék az ifjúság számára című forrásból származik.
2
A Hunyadi Mátyás Általános Iskola Művészeti tagozatának furulya-együttese is köszöntötte a vendégeket a kultúra napja alkalmából.
A 2016 második félévében alakult a furulya együttes. A gyerekek rendszeresen részt vesznek az iskola és a falu kulturális életében. A kamara együttes folyamatosan bővül, köszönhetően a lelkes utánpótlásnak.
Tagjai: Bernáth Anna, Dankó Korina, Gergely Dóra, Irimi Dzsenifer, László Orsolya, Sipos Kornél,
Felkészítő zenepedagógusuk: Murányi József
3
Kölcsey Ferenc 194 éve írta meg a Himnuszt, 1823 januárjában. Ugyanezen év januárjában született Petőfi Sándor is.
A magyar költészet egyik legismertebb alakjára, a forradalmárra emlékeztünk a költő verseivel Fülöp Irén majd Zsákovics Mihályné Rozália tolmácsolásában.
4
6
A Perkátai Irodalmi Kör tagjai időről-időre saját írásokkal örvendeztetnek meg bennünket, gondolataikat hol versbe, hol prózába foglalják.
Így tett Pavlicsek Zsolt is, akinek két új versét is hallhattuk, köztük az egyik, Petőfi másként című írását.
7
2017-ben számos magyar alkotó életének kerek évfordulójáról emlékezhetünk meg. Előadóink sem feledkeztek meg róluk, s mindez meghatározta a versválasztásukat is.
Garai Gábor Kossuth-díjas magyar költő, halálának 30 évfordulója emlékére a Jókedvet adj című versét előadta Zám Jánosné Julianna
8
A XX. század egyik legjelentősebb magyar költője Ady Endre, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. A műveltségről, irodalomról írt cikkei a fejlődést és a haladást sürgetik.
Ady születésének 140. évfordulójára emlékezve meghallgattuk A föl-földobott kő című versét Polányi Nóra előadásában.
9
Vajda János születésének 190. és halálának 120. kerek évfordulója van ebben az évben.
Vajda János a középiskolát a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban végezte. Ezekben az időkben már próbálkozott a versírással, Petőfit tekintette példaképének,
Őrá emlékezett Dr. Nagy Andrásné, aki A hajón című versét mutatta be.
10
A magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja Arany János. A költő születésének 200. évfordulójára emlékeztünk a 4. osztályos Rácz Noémivel.
11
A történelmi ballada után ismét Mátyás királyról volt szó. Az urak meg a nádas c. rövid, baranyai népmonda nyomán a mesét elmondta Kovács Roland 2. osztályos tanuló.
12
Meghallgattunk még egy mesét, a Derék Jankó és a kemény kenyér címmel. A mesét elmondta Pável István Zsolt.
13
A műsorunk sokszínűségét is igazolja az a rege, amelyet Szarka Istvánné Cili előadásában hallhattunk. Lipták Gábor: Rege a tihanyi visszhangról
14
Az új esztendőben elsők közt van a jeles napok sorában a magyar kultúra napja. Köszöntöttük hát a tél derekán a fagyról, jégről, esőről és szélről szóló repertoárral is.
Közreműködött Kapócs Mihály, aki a saját versét adta elő Hóviharban címmel. Majd Viczkó Ferencné Julianna következett, aki Radnóti Miklós: Eső után című versét szavalta el.
16
17
Majd meghallgattuk Orbán Zsolt gitárjátékát az Omegától, Ha én szél lehetnék címmel.
18
A műsorunk befejezése előtt Gálosiné Sohonyai Éva, és kislánya, Gálosi Lara szép bemutatkozását láthatta és hallhatta a közönség.
Lara műsorszámai a következők voltak: Gavotte, Kabalevszkij: Bohóc, Gurlitt: Éjszakai utazás
19
Gálosiné Sohonyai Vicától pedig három dalt és egy monológot adott elő. (Honfoglalás; Aranyhaj–Nap mint nap; Cserháti Zsuzsa dala;Tabi László: Női dolgok –monológ)
20
Az élményekben gazdag irodalmi délutánt egy jó hangulatú fogadással zártuk.