Könyvajánló a sportot és a mozgást kedvelőknek

Tudod-e a választ?: 180 kérdés és felelet az Olimpiákról
Az olimpiák témakörhöz kapcsolódóan kérdés-válasz formájában sok rekordot, ismeretet, érdekességet sajátíthat el az ifjú felfedező. Megtudhatja például, melyik olimpián nem indulhatott a magyar csapat, vagy hogy a kötélhúzás volt-e olimpiai szám, illetve hogy melyik az a versenyszám, amelyikben nem indulhatnak férfiak. A könnyen forgatható kis füzet segítségével az érdeklődő kisiskolás Olimpia-bajnokságot is rendezhet otthon!

Mit? Miért? Hogyan? sorozat: A foci
Megismerkedhetnek a játék eredetével, a szabályokkal, a pályával, a játékosok és a játékvezető feladataival. Azt is megtudhatják, milyen felszerelésre van szükség, milyen lövéstechnikákat kell megtanulni, hogyan kell a mérkőzésekre készülni. A profi focisták és a stadionok életébe is bepillantást nyerhetnek.

Mi Micsoda sorozat: Olimpiák az ókortól napjainkig
Benne sok-sok érdekességet talál az olvasó a sport világtörténelméből, valamint az olimpiai fordulatokról.

Mi Micsoda sorozat: Focikönyv
Mindent megtanulhatsz a fociról! Megtudhatod, hogy melyik vonal, mit jelent, mit csinál a bíró, hogyan zajlik egy edzés, milyen büntetések járnak a szabálytalanságokért és még sok érdekes információt. Ha szeretnél focista lenni, tanulmányozd át a könyvet alaposan, járj edzésre, és kövesd a könyv tanácsait!

Eduard Báz: A csodacsapat
Egy parasztembernek éppen tizenegy fia született. Elhatározta hát – hogy futballcsapatot állít össze belőlük. A tizenegy fiú kemény és fáradhatatlan munkájának meg is lett az eredménye: valóságos csodacsapat, legyőzhetetlen, tizenegy vált belőlük. Nos, az ő mérkőzéseikről, kalandos és izgalmas portyáikról írt Eduard Báz.

Csodakunyhó: Irány az olimpia!
Négy küldetés vár a gyerekekre, amelyek során történeteket kell megmenteniük ősi könyvtárakból. Jacknek és Annie-nek ezúttal az ókori Görögországban kell felkutatnia egy régi írást. Csakhogy oda az akkori szabályok szerint nem mehettek be nők! Vajon sikerül Annie-nek megnéznie a versenyt? Vagy megint bajba keveri mindkettőjüket?

Luigi Garlando: Gól!: Kezdőrúgás
Amikor Gaston Champignon, a francia válogatott egykori játékosa meglátja Tommit az udvaron dekázni, azonnal tudja, hogy a fiú igazi bajnok. Úgy dönt, alakít egy csapatot, amelyben minden gyerek játszhat. Természetesen úgy, hogy közben jól is érezzék magukat!
Luigi Garlando: Gól!: Bajnokság Párizsban
Tommi és barátai nem szerezték meg az első helyet a bajnokságban, de mégis a fellegekben járnak: edzőjük bejelentette, hogy elviszi őket Párizsba, ahol egy kis világbajnokságon vesznek részt.

Christine Nöstlinger: Frici a focipályán
Fricit egyszer úgy fejbe kólintja egy focilabda, hogy elterül a pályán, és a fiúk kiközösítik. Bogi a szomszéd lány be akarja venni az FC Girl nevű lánycsapatba. Edzeni ugyan lejár velük a távolabbi parkba, de amikor Bogiék kihívják a fiúkat egy meccsre, Fricinek döntenie kell: cserbenhagyja a lányokat, vagy kiáll mellettük? És egyáltalán: milyen egy tiszteletbeli díszlány?

Ulli Schubert: Focitörténetek
Nincs szebb dolog a focinál. Sanyi szíve hevesen zakatol a mindent eldöntő tizenegyes előtt – és sikerül! Béci bezzeg próbálkozhat, amennyit csak bír, sosem talál a hálóba. Amíg magára nem ölti a csodazoknit! Timi pedig egy egész különleges mesterhármassal kápráztatja el az edzőjét.

Lázár Ervin: Foci
“Apu, Isten szokott focizni?” – A gondterhelt író először nem veszi komolyan kisfia kérdéseit, de ahogy lassan belemegy a játékba, elgondolkodik: mi lenne, ha Isten tényleg futballozna, és beállna a magyar válogatottba? Arra is megkéri az Istent, hogy ha már köztünk jár, ne csak a csetlő-botló csapaton segítsen: “Állj egy kicsit a hátunk mögé, tedd a vállunkra a kezed!”

Dávid Ádám: A virág utcai focibajnokság
A Kovács családban senki sem egyszerű eset. A Virág utcai focibajnokság döntőjén baleset történik, és az otthoni harmónia egy csapásra szertefoszlik. Képes lesz-e Koppány újra összekovácsolni a Kovács családot? Ki tudja-e húzni Aput Apátiából? És ki lesz a győztes?

Kármán Tibor: Egy focista naplójából
Láttatok már lelkészt focizni? Hát én sokáig nem, de amikor láttam, akkor nemcsak az állam esett le, hanem elkezdtem naplót is írni.
Azelőtt csak focizgattunk Lapátékkal a faluban. Mára igazi focista lett belőlem. De nemcsak a technikám meg az erőnlétem fejlődött, hanem történt akkoriban egy és más ezen kívül is, ami nektek is érdekes és fontos lehet.

M.I. Finley – H.W. Pleket: Az olimpiai játékok első ezer éve
Az ókori olimpiai játékok négyévenként megjelentek, hogy összemérjék erejüket, ügyességüket. Jól megfizetett sztárok voltak, akik valóban a bőrüket vitték a vásárra, hiszen a közönség csak a győztessel törődött, nem értékelte a helyezéseket, így a küzdelem gyakran vált a szó teljes értelmében élethalálharccá.

Fedezzük fel együtt!: A foci története
Ha érdekel a foci története, képekkel gazdagon illusztrált kiadványunkban számos érdekességet olvashatsz róla, ráadásként pedig megismerkedhetsz nyolc mai sztárfutballista életével, pályafutásával és sikerének titkaival.

Barcs Sándor: A modern olimpiák regénye
Felelevenednek Athéntől Rómáig az egyes olimpiák legizgalmasabb, legemlékezetesebb versenyei, mérkőzései, melyeket nagy sportoló egyéniségek, kiemelkedő teljesítmények avattak felejthetetlenekké.

Szórakoztató zsebkönyvek: Olimpia
A könyvekben meghökkentő adatok, lenyűgöző történetek és fantasztikus fotók várnak rád, sőt a sportágak jelenlegi bajnokait is megismerheted!

Péter Gyula: Szuper focisták
Színes ismeretterjesztő füzet szuper focistákról.

Keir Radnedge: A Futball enciklopédiája
Bemutatja a játék minden vetületét, a kezdetektől a 2016-os világbajnokságig bezárólag. Több mint 300 fényképpel átfogó történeti képet ad a futballról. Minden ami foci, benne van ebben a könyvben.

Kellemes olvasást kívánunk!
Fórizs Csilla és Kovács Sándorné könyvtáros munkatársak ajánlásával