Fodrászok, borbélyok, frizurakészítők figyelem! Rátok is gondoltunk! Kölcsönözzétek, és olvassátok el a nektek ajánlott könyveket!

ID22-306994Fawcett kapitány lenyűgöző fényképeket, exkluzív interjúkat és szellemes kommentárokat ad közre a bajusz-, szakáll- és barkóápolás aspektusairól, miközben arra is reflektál, hogy mitől lesz valaki úriember a 21. században. Az átfogó történeti és gyakorlati kalauz összeállításához kiváló borbélyok, hajszobrászok, divatdiktátorok és önnön tapasztalatait használta fel, így mutatva be a szakállhoz és mindenféle hívságos arcszőrzethez kötődő rituálékat a Föld legkülönfélébb tájairól. Remekül illusztrált instrukciókkal kiegészítve megosztja a legjobb szakállápolási technikákat, hogy bárhová sodorja is az élet a mélyen tisztelt olvasót, úriemberhez illőn, férfias magabiztossággal állja a sarat. Hajrá!2619546_3A könyvet több mint 100 korabeli illusztráció gazdagítja, egyaránt érdekes olvasmány a társadalomtudomány, a történelem és az irodalom iránt érdeklődők számára.

„A fodrászhoz járás rítus, amelynek a szerző életében is komoly szerepe van. Zeke Gyula ugyanis hetente jár hajat nyíratni, miután a 90-es évek második felében megtalálta magának Marikát, aki egykor fodrászmodellként is tevékenykedett. A borbélyműhely enteriőrje már gyerekkorában rabul ejtette, mint mondja, időzárvány, sokat mutat a háború előtti Magyarországból.
A borbély a modernizáció előtt a sebészt, a sebgyógyítót jelentette. A modern korban azonban olyasvalaki, akinek saját üzlete van, ahol férfiakat, később nőket fogad hajvágás céljából. Ez a jelentése a XIX. századra állt elő, ekkorra már elvesztette korábbi jelentését.
A 80-as évekre már nem találni Magyarországon Borbély feliratú üzletet, csakis Fodrász-táblát, de a beszélt nyelvben nagyon is használatos volt sokáig. A borbély szakma, amely csak férfiakkal és elsősorban az arcszőrzetükkel foglalkozott, a 80-as évek utáni időkre csaknem teljesen eltűnt.
A borbélyság és fodrászság története az anyagi kultúrának is elbeszélése, hiszen a technika fejlődésével, új eszközök bevetésével maga a szakma is időről időre megváltozott.
A női fodrászatok, amelyekben az egy szem borotvával ellentétben már új eszközöket használtak, az 1908-10-es évektől kezdődően társadalmi színhellyé is alakultak.”
(Forrás: litera.hu)B1396880Reggel laza lófarok és este elegáns, feltűzött frizura? Minden hangulathoz, alkalomhoz és minden típushoz megtalálható a megfelelő frizura. André Märtens megmutatja, hogyan formázhatjuk meg a hajunkat otthon egyszerűen és gyorsan. A megfelelő fortélyokkal minden haj változatosan és kiválóan alakítható függetlenül attól, hogy hosszú vagy rövid, egyenes vagy göndör.B288428Finnország legkedveltebb hajfonatkészítője, JENNI PETÄNEN ebben a könyvben összegyűjtötte a legeslegszebb és legeslegravaszabb copfokat és fonással készülő frizurákat, a legjobb ötleteket és aranyat érő tanácsokat. A Hajfonás a pontos útmutatásokkal és fényképekkel 60 fonott hajviseletet mutat be: a hat alapvető fonási technikát kombinálva létrehozhatunk egészen bonyolult frizurákat is. Fonatról fonatra gyarapodik a tudásunk, és válik egyre ügyesebbé a kezünk…ID22-296056A könyvben közel negyven hajfonási tanácsot találunk számos variációjukkal: fantáziacopfok, bemutatókra való fonatok, filmekben látott frizurák és utcán is hordható hajművészeti alkotások színesítik a kötetet. A jól megkomponált, egyértelmű fényképek segítik mind a kezdő, mind a tapasztaltabb hajfonókat az újabb és újabb fonatok elkészítésében.
A rendkívül népszerű Hajfonás című könyv folytatásában egészen különleges fonott frizurákat, valamint korábban nem ismertetett klasszikusokat gyűjtöttünk össze.
Mindenki megtalálhatja benne a neki illő hajviseletet, amelyet aztán megfonhat a saját stílusában.