Attraktív Falvédő Kiállítás látható a Győry-kastélyban, Mindszent havának 7. napjáig!

A községünk könyvtárának és a nyugdíjas klubjának összefogásában, hagyományteremtő céllal, a település tárgyi kultúra értékeit gazdagítva hozunk létre újabb és újabb gyűjteményeket az alkotók szép munkáiból.

A Kisboldogasszony napi búcsú jegyében nyílt meg a Győry-kastélyban az a falvédő kiállítás, amely szép, népi ihletésű, hímzett kézimunkákat mutat be.
Gelencsér Irén, Koncz Ferencné, Kovács Sándorné, Mráz-Szombat Ildikó Erzsébet, Pavlicsek Györgyné, Pavlicsek Józsefné és Szabó Ferencné a népművészet szeretetét otthonról hozták. A szeretetük, szépérzékük, a reá áldozott idejük láthatatlan pecsétjét őrzik a kézimunkájuk.
A legkorábban készített falvédő az 1950-es évek végéről származik, Gelencsér Irén hagyatékából, Orbán Erzsébet gondozásában. A legújabb hímzés pedig 2016-17-ben készült a dunaújvárosi Mráz-Szombat Ildikó Erzsébet kezében.

A hímzett falvédők egyszerűségükben szépek, és beszédesek. A legváltozatosabb képi és szöveges megfogalmazásokban hirdetnek intelmeket. Érzelmekről, szerelemről, honvágyról árulkodnak, általános igazságokat közvetítenek, mindennapi jó tanácsokat osztogatnak. A falvédőkön kívül szépen hímzett asztali, és hokedli terítőket, stelázsi díszítőt is megcsodálhatunk. Régi kort idéző kisebb konyhai bútordarabokat is elhelyeztünk a kiállításon, mosdó-állványt, és hokedlit. Az egykori konyharészletet Rajcsányi László biztosította a helytörténeti tárlat anyagából. Az odaillő hímzett kéztörlőt az asztalterítőkkel együtt Vaskó Józsefné biztosította az édesanyja, Pavlicsek Józsefné, Lajtos Anna emlékére.
Köszönjük a támogatóinknak, hogy a kiállítás rendelkezésére bocsájtották az édesanyák, vagy a nagymamák gondosan megőrzött hagyatékát!

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a kiállítás szervezésében, és megrendezésében segítséget nyújtottak: Siba Árpádnénak és Somogyi Annának, Vaskó Józsefnének, Pavlicsek Nándornénak, Rajcsányi Lászlónak és Jákliné Rajcsányi Rozáliának!
A kiállítóinknak jó egészséget, alkotókedvet, és további sok szép, szemet gyönyörködtető kézimunkát kívánok!
A kiállítás iránt érdeklődő vendégeink fogadják nyitott szívvel és lélekkel az alkotásokat!

A kiállítás a Győry-kastély emeleti termében, 2019. október 7-ig tekinthető meg. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Lászlóné Szabó Edit könyvtárvezető
12222 a2 c2 b

cof

cof

45678910