Április 22. – A FÖLD NAPJA!

Az első Föld napját 1970. április 22-én tartották.
Egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére emberek milliói emelték fel a szavukat a természetért, a levegő és a vizek védelméért. Ennek hatására új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.
1990-ben a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívták fel a figyelmet. Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva világmozgalommá nyilvánítását kezdeményezték.
Magyarország az elsők között csatlakozott és megalakult a Föld Napja Alapítvány, ami mai napig szervezi a programokat. Fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

Jókai Mór: Ültess fát!
Ültess fát!
Hogyha másért nem, lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
Gondot ő visel reád.
Jó tavasszal nyit virágot:
Messze érzed illatát,
Kis madárka száll reája:
Ingyen hallhatod dalát.
Ültess fát.93657891_520642788627855_7972146646467215360_nA Föld Napjára kinyílt a könyvtárunk kaktusza (Fotó: László Nikolett)