A Magyar Költészet Napjára!

A magyar költészet napját 1964 óta, április 11-én ünnepeljük meg, József Attila születésnapján.
Perkátán is minden évben megemlékezünk e jeles napról.
2018. április 11-én, délután – a Perkátai ÁMK és a Perkátai Irodalmi Kör szervezésében – a Győry-kastély dísztermében méltattuk a magyar nyelv ékességét.
Örömmel üdvözöltük a vendégeinket, az érdeklődő közönségünket!
Köszöntöttük az előadóinkat, akik a felkészülésükkel letették hitük zálogát a költészet mellett.
Köszönet a Perkátai Irodalmi Kör és a Rozmaring Népdalkör tagjainak, Orbán Zsolt pedagógusnak, Varga Noémi és Oláh Bertold Zsolt versszerető gyerekeknek!
Ezen az irodalmi délutánon került sor a Perkátán élő pedagógus és költő, Pavlicsek Zsolt, „Lélekperceim” című- második verseskötetének bemutatására.

Pavlicsek Zsolt szavai szerint:
„A vers nem csupán rendezett szó-talány,
szabad vagy rímekbe rögzített magány.
Játszani kár a jól értesült vagányt,
olvasni, s érteni kell bölcs tanítást,
élvezni a könnyed szórakoztatást,
Ember sorsa: az egymásra utaltság…”

Zsolt sokszínű irodalmi érdeklődését bizonyítják az eddig megjelent kötetei.

2013-ban, az „Ötvenhat ok, amiért érdemes olvasni” című, Széchenyi Terv pályázat támogatása által megszületett a Perkátai Irodalmi Antológia. E kötetben a helyi, tehetséges szerzők írásai jelentek meg, köztük Zsolté is. Igyekezett több húrt megpendíteni saját 30 évnyi „írás terméséből”, prózát és verset, újat és régebbit, komoly és könnyed témákat.
Önálló verses és novelláskötetei, regényötletei 2015-ig még dossziéban várták a megjelenésüket… míg 2016. év költészet napján kezünkbe adta a rendhagyó kötetét, a Lélekpillanatokat.
Zsolt szavait idézve:
„Önálló kötetem beharangozóját így kezdeném egyszer: teli bőrönddel érkeztem, annyi mondanivalóval, mely több életre is adna írásmunkát nekem és bőséges olvasnivalót az érdeklődőknek. Mennyi fog ebből megvalósulni? A jövő még rejti…”
Nos, 2018-ban megvalósult, megszületett, fogadhattuk és köszönthettük Zsolt második kötetét, Lélekperceim címmel.
A két kötet között sok hasonlóság és sok különbség is van.
Íme, a kötet fő témakörei:
Húsvét-ciklus 8 verssel járja körül ennek az ünnepnek a vallásos, lelki kérdéseit, hiszen jól tudjuk, hogy Pavlicsek Zsolt életében és költészetében is kiemelkedően fontos az Isten-hit, az Istenkeresés és az Istenre találás kérdései.
Korai zsengéim – régi kicsinységeim … címmel olvashatunk verseket és rövidebb lélegzetvételű novellákat Pavlicsek Zsolt nagyon korai, tizenéves korában papírra vetett írásaiból.
Kísérleti fázisok fejezetcímet adta a szerző a nyelvi, formai vagy éppen újszerű megközelítéseket tartalmazó, játékos, formabontó verseinek és kisprózáinak. Ezekből többet már hallhattunk az utóbbi években rendezvényeinken saját előadásában.
A Kedvenc koanjaim rész ismét egy bizonyítéka az írói sokszínűségnek, mivel ezen írásokban,- könnyed stílusban adja át a régmúlt idők bölcseinek mély élettapasztalatát.
Az „Átokzsoltárok” című részben részben nagyon komoly-komor írói gondolatokkal találkozunk. A költő az ember-Isten kérdést a másik oldalról, nem a jó, hanem kicsit a gonosz szemszögéből indítja. Természetesen a végső siker mindig Istennél van.
Az „Angyalszárnyakon” című rövid ciklus 5 verssel mintegy feloldja az előző „ördögi” témakört és pici betekintést enged a mennyei szférákba és az ember ezzel kapcsolatos kérdéseibe.
A kötet legnagyobb lélegzetvételű része a „Lélekperceim” címet viseli. Nem véletlenül lett a kötet címe is és nem a véletlen műve az ilyen című önálló vers sem. A japán versformák -haikuk, wakák, klasszikus és formabontó versek- az élet nagyobb és apróbb örömeiről szólnak, melyek mögött mindig ott van az Istenkeresés és Istenre találás kételye vagy boldogsága.

A program zárásaként az ünnepségen megjelentek, a szerző általi ajándékkötetben részesültek.

Pavlicsek Zsoltnak gratulálunk az új kötetéhez! További sikereket kívánunk a költői és írói pályáján!

Kellemes időtöltést kívánunk Zsolt lélekperceihez!

Lászlóné Szabó Edit
könyvtárvezető

dav

dav


dav

dav


dav

dav


4