Felnőtt kölcsönzési toplista 3. (2023. I. félév)

Bemutatjuk az olvasóink körében nagy népszerűségnek örvendő könyveket!
– FÁBIÁN JANKA (1973) nosztalgikus történelmi regényei –

A ​rózsalugas
Radványi Endre az 1848-49-es szabadságharcot még gyermekfejjel éli meg, és a rá következő, sivár években apa nélkül tengődik a világban. Mikor végre megállapodna Balaton-felvidéki birtokán, és a szerelmet is megtalálná, egy váratlan tragédia hatására újra elveszít mindent, és a hazáját is kénytelen elhagyni.

Koszorúfonat
A romantikus regény a 19. századi Osztrák-Magyar Monarchiába enged betekintést. A lebilincselő történet középpontjában két fiatal Zemplén-megyei lány áll, Ella és Blanka, akiknek jövőjét családi tragédiák sokasága árnyékolják be.

A szabadság szerelmesei
A szabadság iránti vágy által fűtött Pozsonyba látogathatnak el az olvasók. Györöky Ilka és családja története folytatódik a méltán híres balatonfüredi reformkor következő évtizedében, amit már beárnyékol a szabadságharc vihara.

Árvízi napló
A könyv központi szereplője a Cholera-naplóban is szereplő Griber Vilma, aki 1838 tavaszán már nem virgonc kamaszlány, hanem megkomolyodott, bájos fiatal nő. A történet hét esztendővel a kegyetlen kolerajárvány után játszódik. Pest ekkor már elkezdett talpra állni, azonban egyesek szerint baljós esemény közeledik, melyre nem ártana időben felkészülni.

Adél és Aliz
Megrendítő és szívhez szóló történet az igaz barátságról.
A lányok egy bentlakásos iskolában ismerkednek meg egymással, és bár személyiségüket tekintve igen különböznek egymástól, a körülmények mégis elválaszthatatlanná teszik őket.

A ​könyvárus lány (A könyvárus lány 1.)
A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel. A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára. Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki.

Julie ​Könyvkuckója (A könyvárus lány 2.)
A ​könyvárus lány című regényben megismert Julcsi elvesztette szüleit az 1956-os forradalomban, nővére, Gitta pedig nyomtalanul eltűnt. Amerikában talál új otthonra, családra és igaz barátnőre, a lángvörös hajú, nagyszájú, nyughatatlan, magyar származású Ágira.

Lotti öröksége
A romantikus regényében a 18. és 19. századi Magyarországra kalauzolja el az olvasókat. A történet főhőse a kötet névadója, Lotti, aki korán elveszti szüleit, így Lőrinc mester veszi őt a gondozásába. A férfi feltárja előtte az orvostudomány gyönyörű természetét, Lottiban pedig feltámad az a vágy, hogy ő maga is orvossá váljon.
Az angyalos ház és más történetek
Egy csendes budai utcában található, omladozó ház megmentését állítja a középpontba. Hősnőnket, Zsuzsát, számtalan kedves emlék fűzi az épülethez.

Az ​utolsó boszorkány történetei
1735. ​Az utolsó nagy boszorkányüldözési hullám Magyarországra is elér. Az esztergomi pékmester tizenöt éves lánya, Sárosi Felícia végignézi, ahogy szeretett nagynénjét meghurcolják, majd kivégzik. Halála előtt a szép Sárosi Kata súlyos titkot bíz a lányra… a boszorkányok örökségét.

Az ​utolsó boszorkány lánya
1760-ban ​Zsófia, az utolsó bécsi boszorkány lánya szomorúan fogadja a Habsburg-trónörökös, József főherceg közelgő házasságának hírét. A lány évek óta titokban rajong Mária Terézia elsőszülött fiáért, és az esküvő napján úgy érzi, valamivel fel kell hívnia magára a főrangú ifjú figyelmét. Ám ehelyett egy másik fiatalember szeme akad meg rajta; a daliás Kolosy Károly, a királynő magyar királyi testőrségének tagja még párbajozik is érte…

Emma ​évszázada (Emma 1-3.)
A ​tizennégy éves, írói ambíciókat dédelgető Emma 1907 júliusában az Orient expresszen tér vissza Kanadából Budapestre az édesapjával.
A fővárosból Balatonkörtvélyesre utaznak tovább, ahol a súlyosan beteg Vallay Zoltán egykori szerelmére, Kóthay Évára bízza lányát. Emma ebben az álomszép balatoni kisvárosban válik igazán felnőtté, itt tapasztalja meg mindazt, ami az életben a legfontosabb: a szerelmet, a megbocsátást és hogy néha súlyos áldozatokat kell hoznunk.

Rose regénye
A családregény a második világháború alatti és utáni Európa ellentmondásos, drámai történelmét idézi meg.
Egyik főszereplője a baranyai sváb férfi, Borpataky Jóska, aki tanulmányai miatt Németországba utazik, gondtalanul beilleszkedik az új közegbe. Egy napon, amikor Párizsba hívja a kötelesség, az élete olyan gyökeres fordulatot vesz, amire nem is számít.könyvsarok