Cimbora tábori beszámoló

2014. június 23-tól július-23-ig tartalmas, nyári szünidei programokkal vártuk a gyerekeket a gyermekkönyvtárba.
A cimbora táborba 12 fő gyermek jelentkezett. Szívesen fogadtunk minden új jelentkezőt is. Perkátára látogató, nyaraló gyerekeket is üdvözöltünk körünkben.
Az első alkalommal, az egészségmegőrző napon az egészséges táplálkozásról, a friss levegőn való játékról, és mozgás fontosságáról tartottam foglalkozást. Az előadást projektor segítségével, képekkel illusztráltam, és oktató diafilmekkel tettem színesebbé. Az előadás végén a művelődési ház dolgozói ízletes gyümölcsökkel kínálták meg a gyerekeket. A délelőtti program zárásaként gyurmából „gyümölcskosarat” készítettek a cimborák.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma rajz-, fotó- és családi és csoportos kreatív pályázatot hirdetett- az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából – „A mi utcánk a mi jövőnk” címmel. Az eredményhirdetésre és a díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2014. szeptember 16-22.) kerül sor. A Cimborák is beneveztek a pályázatra. A rajzaik kifejezték, hogy milyen számukra az ideális utca vagy tér, továbbá hogyan lehetne környezetbarát közlekedést megvalósítani a környezetükben. A pályamunkák elkészítése után beszélgettünk arról, hogy ők maguk mit tesznek a saját és a környezetük egészségének megóvása érdekében.
1894 június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a „Kongresszus az olimpiai játékok felújítására”, amelyben elhatározták az olimpiai eszme újjáélesztését. Ennek emlékére 1987 óta tartjuk június 23-án az olimpiai világnapot. A cimborákkal megemlékeztünk mi is az olimpia világnapjáról. A világnap alkalmából sporttal kapcsolatos ismeretterjesztő könyveket ajánlottam, és előadást tartottam a gyerekeknek. Érdekességek hangzottak el az olimpia történetéről, és az állatrekordokról. A foglalkozás végén megnéztük az Állatolimpia, valamint Lolka és Bolka vakációja című rajzfilmeket. Az olimpiai nap hetében vetélkedőt is szerveztünk. Nem maradt el a kézműveskedés sem, sportoló, játszó figurák készültek gyurmából.
szabadidő
Meséltünk, alkottunk és játszottunk. Az égig érő fa című magyar népmesét hallgatták meg a cimborák, majd játékos feladatok megoldása várt rájuk. Sárkányos meséket kerestek a könyvtárban, és hozzá kapcsolódóan rajzokkal, valamint könyvajánlásokkal készültek. Csukás István: Pom Pom meséinek is szántunk egy délelőttöt. A könyvsorozat bemutatása után megnéztünk videón egy-két epizódot. A népszerű mesével kézműves foglalkozásra hívtam a gyerekeket. Fonalból készítették el a figurát. Egy másik alkalommal megismerkedtek a gyerekek a szalvétatechnikával is. Hangulatos faliképet és ceruzatartót készítettek. A decoupage segítségével egyszerűen készíthetünk látványos tárgyakat, legyen az lakberendezési tárgy, vagy ajándék. A nyári szünetben nem maradhatott el a közös társasjáték sem.
kezmuveskedes
Fontos, hogy közös játékokra, a friss levegőn való mozgásra és sportos kikapcsolódásra motiváljuk a gyerekeket! A tágas, zöld környezetünkben lévő kastélykert, a kisebb-nagyobb sportpályák, a játszótér és a fitneszpark, valamint az épületben található aerobik terem egyaránt biztosítja a változatos mozgáslehetőséget, és az örömteli kikapcsolódást. A cimborákkal gyakran mentünk ki a szabadba, együtt játszottunk, és nevettünk.
Július 18-án kerékpártúrát szerveztünk Kisperkátára, ahol számos látnivalóval találkoztunk. Megálltunk Selymespusztán, a Harangtoronynál. Sokféle mezei virág övezte az utunkat. A gyerekek közelről megfigyelhettek, terelés közbeni juhnyájat. Megpihentünk a tiszta vizű forrásnál, ahol sétáltunk és játszottunk is. Visszafelé elidőztünk a Paukovics-kúriánál, majd a magaslesre felkapaszkodva szép kilátást nyertünk a tájra. A természetben való kikapcsolódás, és a friss levegőn való mozgás kellemes napot biztosított a kerékpártúra résztvevői számára.
mozgas
Szalvéta-kiállítást is szerveztünk. Július 23-án többszáz színes szalvétából álló gyűjtemény díszítette a művelődési ház, és könyvtár kiállító helyiségeit. A röpke kiállítás- a Cimborák kezdeményezésére – a táborozó gyermekek örömére jött létre. A kiállítást támogatta Tokos Margit, Patai Mercédesz, Tillinger Dorián és Tíger Jázmin gyűjtők. A tematikusan összeállított kollekcióban voltak egyedi darabok, valamint régi, az 1960-as évekből megőrzött szalvéták is. A táborozó gyerekek, és kísérőik örömmel csodálták meg a tarka kavalkádot.
szalvata 2

2014. szeptemberben várjuk azokat az érdeklődő gyerekeket, akik szívesen csatlakoznának a kis csapatunkhoz! Jelentkezni lehet a könyvtárban, Lászlóné Szabó Edit Cimbora Klub vezetőnél.

Lászlóné Szabó Edit